Agris.cz - agrární portál

Další ohnisko ptačí chřipky je na Mostecku, bylo v něm pět slepic

9. 4. 2021 | ČTK

V malochovu slepic v obci Polerady na Mostecku v Ústeckém kraji veterináři potvrdili letošní 32. ohnisko ptačí chřipky. Chovatel tam měl pět slepic. Čtyři uhynuly, zbývající utratí veterináři, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde podle něj o subtyp chřipky H5N8.

"Krajské veterinární správa vymezí kolem ohniska tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech vyhlásí mimořádná veterinární opatření," dodal.

Ve středu potvrdili veterináři tři nová ohniska. Největší z nich bylo v dalším chovu kachen firmy Perena, ve Starém Bydžově v Královéhradeckém kraji budou v pátek vybíjet 9000 kachen. Je to desátý pozitivně testovaný chov této společnosti.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je v ČR vybitá již většina rodičovských hejn kachen, budou-li ohniska přibývat, může nastat úplný výpadek produkce jednodenních kachňat v ČR. Situace se podle ní promítne v nedostatku kachen na výkrm v ČR. Nutné je podle ní vyšetřit, jak se mohla choroba v chovech Pereny šířit a zamezit rozšiřování.

"Nezbývá nám než opakovaně apelovat na všechny chovatele drůbeže o dodržování biologické bezpečnosti v chovech drůbeže a zamezení kontaktu drůbeže s volně žijícím ptactvem," dodala.

Nemoc letos zasáhla mimo jiné chov 170.000 slepic v Kosičkách na Královéhradecku. Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75.000 ptáky.

Podle Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby se neprokázal z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.


Zdroj: ČTK, 9. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:31