Agris.cz - agrární portál

Pěstitelé jablek s obavami sledují předpověď, která počítá s mrazy

7. 4. 2021 | ČTK

Pěstitelé jablek ve Vilémově na Olomoucku s obavami sledují předpověď počasí na další dny, kdy má v Česku teplota v noci a ráno opět klesat pod bod mrazu. Chladné počasí by totiž mohlo poškodit rašící pupeny jabloní a ohrozit letošní úrodu. Preventivní zateplování sadaři ve Vilémově ale neprovádí, protože by se vzhledem k velké rozloze sadů a vysokým nákladům nevyplatilo. ČTK to dnes řekl vedoucí ovocnářské sekce ZD Senice na Hané Jaroslav Mačkal.

První mrazivé noci mají vilémovští sadaři už za sebou. "Zatím je na hodnocení (dopadu mrazů na pupeny jabloní) brzy. Až se začne oteplovat, tak odebereme několik pupenů a podíváme se, zda je to vymrzlé nebo není," uvedl Mačkal, podle kterého začátek jara měl zatím pro pěstitele příznivý průběh bez výrazných výkyvů teplot. "Nebylo ani moc teplo ani moc zima. Uvidíme, jak to bude dál," podotkl.

Případnou ochranu jabloňových sadů před mrazy například pomocí zapálených svící, které zvyšují teplotu vzduchu, je podle Mačkala třeba pečlivě zvážit. "Je to velmi složité. Pokud má někdo jeden či tři hektary, tak tam ta ochrana proti mrazu má smysl. Pokud už je hektarů více, tak je samozřejmě třeba spočítat veškeré náklady, které si tato ochrana vyžádá," míní Mačkal, podle kterého i při tepelné ochraně sadů úrodu jablek mrazivé počasí často poškodí a pěstitelům vznikají ztráty. "Je třeba zvážit balanc, zda tuto ztrátu prohlubovat nebo ne. Každý pěstitel si to musí vyhodnotit sám," řekl.

Nejúčinnější je při boji s mrazivým počasím podle Mačkala metoda spočívající v zamlžování sadů. V sousedství vilémovských sadů ale vede silnice, na které by mohla kvůli husté mlze a teplotě pod nulou vzniknout nebezpečná námraza, takže tato metoda nepřichází v úvahu.

S 85 hektary jabloňových sadů se ZD Senice na Hané řadí mezi největší pěstitele jablek v Olomouckém kraji. Průměrná sklizeň v těchto sadech činí 3000 tun jablek.


Zdroj: ČTK, 7. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:09