Agris.cz - agrární portál

Sníh a mráz, které budou v Plzeňském kraji do čtvrtka, nemají zemědělce poškodit

7. 4. 2021 | ČTK

Sníh a mráz, které mají být v Plzeňském kraji do čtvrtka, by neměly poškodit zemědělské plodiny na polích. Zpozdí se setí jarního obilí. Sněhová "peřinka" by měla rostliny ochránit. Teploty nejsou tak nízké, do minus dvou tří stupňů Celsia. Sněhový poprašek do dvou centimetrů zajistí další vláhu. Jarní práce ale ještě hotové nejsou, řekl dnes ČTK předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma, který je předsedou představenstva Osecké zemědělské a obchodní společnosti.

"Nějaké jařiny ještě v regionu chybí. Na kukuřici je ještě dva tři týdny čas," uvedl Šíma. Kvůli podmáčené půdě v polovině března se setí jarních odrůd posunulo, ale zemědělci ještě něco stihli osít do Velikonočního pondělí. Jařin by se přitom mělo letos sít více, protože někteří farmáři nestihli na podzim zasít všechny plochy. "Podzim byl kupodivu tak vlhký, že nás s některými plochami dostal až do listopadu a na některých nejsou nakonec ani ozimy zaseté," uvedl. Proto se více sejí jařiny, které ale mají vždy menší výnos než ozimé plodiny.

Tyto posuny, ale ani současný mráz, začátek žní, zahajovaných v regionu tradičně počátkem července, nijak zásadně neovlivní. Nějaký vliv by podle Šímy mohly mít jen na pozdně seté ozimé obilí.

"Rostliny teprve začnou klíčit, ale tohle počasí by jim nemělo nic udělat. Dobré je, že je na polích centimetr dva sněhu, takže taková izolace," řekl předseda. Teploty pod nulou a sněhové přeháňky by měly skončit ve čtvrtek. "Farmy, které jařiny nestihly, je budou ještě dosívat. Od pátku hlásí zlepšení počasí," uvedl. Doufá, že mrazy minus osm až deset stupňů, které by vyklíčené rostliny poškodily, už nepřijdou.

Poslední dva týdny bylo v regionu sucho. Podle Šímy ale voda v zemi je. "Zatím je to dobré," uvedl Šíma. Po čtyřech suchých letech je v polích více vláhy, tedy spodní vody. "Rozhodující období bude doba od půlky dubna do začátku června. Doufáme, že do země ještě nějaká voda přijde, protože duben by měl být vlhčí," řekl. Věří také, že nebude zima na pícniny, které pak hůře rostou.

Podle Šímy není sněžení a mráz v prvních dubnových dnech překvapivý. "Pamatuji si, že na 1. máje padal sníh," řekl.

Zimu hodnotí farmáři pozitivně, hlavně kvůli tomu, že nebyly holomrazy a že vláhy bylo v lednu a únoru o 20 až 30 procent více než minulých letech.

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 7. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:31