Agris.cz - agrární portál

Církevním vinicím v Hluku a ve Velehradě noční mrazy neublížily

6. 4. 2021 | ČTK

Církevním vinicím v Hluku a ve Velehradě na Uherskohradišťsku noční mrazy neublížily. Vinná réva na nich ještě nezačala rašit. ČTK to dnes řekl Karel Smetana, výkonný ředitel společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, jejíž pracovníci obě vinice obhospodařují. Zatímco vinice v Hluku plodí už dlouhá léta, vinici ve Velehradě podnik vysadil teprve před dvěma lety a první úrodu z ní očekává až příští rok.

"Nemám žádné zprávy, že by na vinicích vznikly nějaké škody. Naštěstí je ještě brzy, nejsou pupeny ani květ, takže nemělo co pomrznout," uvedl Smetana.

Pracovníci společnosti v uplynulých dnech dokončili stříhání vinic, které je součástí přípravy na novou vegetační sezonu. Keře vinné révy se při něm zbavují nadměrného počtu plodných oček. Nyní podle Smetany do vinic začíná vjíždět mechanizace, která zajišťuje okopávání, součástí přípravných prací na sezonu je například také mulčování vinné révy.

Arcibiskupská vinice v Hluku má necelých sedm hektarů, vinice ve Velehradě zhruba 5,5 hektaru. Zřejmě příští měsíc by v nich měly začít takzvané zelené práce. Zahrnují mimo jiné odstraňování rašících neplodných oček z kmínků nebo zastrkávání letorostů do drátěnky. "Začátek zelených prací očekávám kolem poloviny května," řekl Smetana.

Na vinici v Hluku vysazované v letech 1997 až 2003 podnik pěstuje Rulandské šedé, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Cabernet Moravia, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Ve Velehradě má vysazeny odrůdy Sylvánské zelené, Tramín červený, Chardonnay, Pálava, Sauvignon a Hibernal. Loni společnost vyrobila zhruba 55.000 litrů vína. Většina produkce pochází z révy vypěstované na vlastních vinicích, část ale i z hroznů, které podnik nakupuje od jiných pěstitelů.


Zdroj: ČTK, 6. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:23