Agris.cz - agrární portál

Vejce v letácích letos zdražila o čtyři haléře na 2,26 Kč za kus

1. 4. 2021 | ČTK

Průměrná cena vejce ve slevových letácích obchodních řetězců letos meziročně stoupla o čtyři haléře, kus se prodává za 2,26 koruny. ČTK to dnes sdělili zástupci společnosti Česká distribuční, která je největším distributorem letáků v ČR.

"Oproti předchozímu roku vzrostla cena za jedno vajíčko v akčním letáku jen nepatrně v řádu několika haléřů. Jde tedy vidět, že se obchodníci snaží cenu této základní potraviny, tradičně spojené s Velikonocemi, držet nízko, což napomáhá zákazníkům, kteří tak mohou v těžší ekonomické situaci ušetřit i během svátků," uvedl ředitel firmy Petr Sikora. Průměrná sleva na vaječné produkty činí v letácích 31 procent, o pět procentních bodů méně než loni.

Méně často jsou letos ve slevě vejce bílé barvy, v letácích se letos objevila jedna nabídka. "V nabídkách některých řetězců lze pak najít i již uvařená a nabarvená velikonoční vajíčka, jejichž průměrná cena je 5,82 Kč za kus a ve všech případech se prodávají v balení po šesti kusech. V nabídkách se kromě slepičích objevují i křepelčí vajíčka, ta stojí v průměru 2,74 Kč za kus a prodávají se v balení po 12 kusech," dodala firma.

V posledních letech stála vejce nejvíce předloni, kdy i přes slevu vyšla podle ceny v letácích v průměru na 3,07 Kč za kus.

Předloni podle dat Českého statistického úřadu snědl každý Čech v průměru 261 vajec, meziročně o 0,7 procenta méně. "Do této statistiky je ovšem potřeba započítat i všechna vejce, které se používají v pekárenství nebo při výrobě produktů jako je majonéza. Největší spotřeba na osobu byla podle statistik v roce 1990, kdy dosáhla 340 ks vajec na osobu," dodala již dříve Českomoravská drůbežářská unie.

Chovatelé také dříve uvedli, že letos před Velikonocemi prodávají klecová vejce do řetězců za 1,80 Kč, tedy o pět haléřů dráže než loni. Z podestýlkových chovů pak za dvě koruny, loni šlo o 1,75 Kč. Spotřeba vajec je každoročně nejvyšší právě kolem Velikonoc. V posledních dvou letech ale podle unie roste o desetinu proti zbytku roku, dříve šlo o čtvrtinové nárůsty. V poslední době také už neroste tolik spotřeba v gastronomických provozech například na horách, kam se lidé o velikonočním volnu vydávali na dovolenou.


Zdroj: ČTK, 1. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 17:12