Agris.cz - agrární portál

V Pardubickém kraji začaly jarní práce na polích

31. 3. 2021 | ČTK

V Pardubickém kraji začaly v těchto dnech jarní práce na polích. V zimě bylo víc sněhu a pole mají na rozdíl od minulých let dost vláhy. Podniky sejí jarní obiloviny a další plodiny, řekli ČTK zástupci okresních agrárních komor a zemědělců.

Na Pardubicku zemědělci začali sít ječmen, pšenici, cukrovou řepu, hrách. V půlce dubna bude následovat kukuřice a sázení brambor, protože na ně byla v březnu ještě zima.

"Proti předchozím dvěma letům je víc vláhy a zima byla konečně standardní. Počasí je příznivé na jarní práce. Na Pardubicku se pěstují hlavně obiloviny a krmné plodiny," řekl ředitel okresní agrární komory Josef Štěpanovský.

Na Pardubicku bude na polích i řepka. "Řepka je sice veřejný nepřítel, ale je to dobrá plodina. Je pravda, že se na ni dává víc pesticidů než na jiné plodiny, ale zemědělci byli k jejímu pěstování dotlačeni, protože ubývá živočišné výroby a museli něčím nahradit osevní plán," řekl Štěpanovský.

Na Orlickoústecku v nižších polohách už zemědělci na polích pracují. V zimě bylo víc sněhu, proto v orlickoústeckém regionu už není takové sucho jako v minulých letech, řekl ředitel okresní agrární komory František Smítal.

"Snad to bude lepší. Někde, kde bylo víc sněhu, mohou být porosty vymrzlé, vyleželé, plesnivé. Celkově se ale dá říct, že to po letech byla standardní zima, podzemních vod je víc," řekl Smítal.

Setí obilovin a plodin začalo i na Chrudimsku. "Seje se a hnojí na plné pecky. Před Velikonocemi to bude hotové, kromě kukuřice. Vláha je na polích díky sněhu v zimě srovnaná. Jaro přišlo normálně, jako nastávalo dřív. Byly roky, kdy jsme začínali o týden dva dřív, ale to vůbec nebyla pořádná zima," řekl zemědělec a předseda chrudimské okresní agrární komory Jaroslav Kopista.

Lucie Jelínková


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 17:33