Agris.cz - agrární portál

Veterináři ukončili omezení v H. Cerekvi, kde byla ptačí chřipka

24. 3. 2021 | ČTK

Veterinární správa ukončila mimořádná opatření vydaná 19. února po potvrzení ptačí chřipky v jednom chovu v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Informovala o tom dnes na úřední desce. Vzorky odebrané namátkově veterináři v dalších chovech byly negativní a nebyly tam ani podezřelé úhyny ptáků, řekl ČTK ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka.

Chovatelé by podle ředitele ale měli být dál opatrní, i když už nemusí mít drůbež zavřenou. Měli by hlavně bránit kontaktu s volně žijícími ptáky. "Doporučujeme, aby krmili a napájeli zvířata v uzavřeném prostoru pod přístřeškem, aby nedošlo zejména ke kontaktu s vodní drůbeží," uvedl Vejmelka. Na možná rizika v souvislosti s ptačí chřipkou podle něj veterináři už dřív upozornili starosty obcí i jinde v kraji.

Na farmě v Horní Cerekvi nechali veterináři kvůli potvrzení nákazy utratit přes 300 kusů drůbeže 20. února. Farma chovala kachny, husy, krůty a slepice. Veterinární správa pak kolem místa výskytu nákazy vymezila desetikilometrové pásmo dozoru a ochranné tříkilometrové pásmo. Před týdnem už opatření zmírnila.

V Horní Cerekvi šlo o šesté letošní ohnisko ptačí chřipky v zemi a zatím jediné letošní na Vysočině. V ČR bylo letos onemocnění poprvé potvrzeno 21. ledna u dvou uhynulých labutí na rybníku na Písecku. O den později se objevilo ohnisko chřipky v malochovu drůbeže na Táborsku a choroba se dál šíří. Do minulého týdne postihla většinou malé chovy.

Minulý týden se ptačí chřipka potvrdila v chovech firmy Perena z Chlumce nad Cidlinou. V regionu na pomezí Královéhradeckého, Pardubického a Středočeského kraje zasáhla ptačí chřipka pět chovů firmy asi s 55.000 kachnami. Veterináři předpokládají, že likvidace všech chovů by mohla skončit ve čtvrtek.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:45