Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj proplatí další škody způsobené chovatelům vlkem

24. 3. 2021 | ČTK

Zlínský kraj proplatí dvěma chovatelům škody, které jim způsobil vlk obecný. V posledních měsících loňského roku usmrtili vlci v kraji čtyři ovce. Jejich majitelům hejtmanství proplatí škodu, která v součtu činí 57.000 korun. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila Adéla Čuříková z odboru kanceláře hejtmana.

Proplacení škod schválili krajští radní. "Vlk obecný patří mezi vybrané zvláště chráněné živočichy, ale chovatelům ovcí působí nemalé škody. Za loňský listopad a prosinec proplatíme dvěma chovatelům celkem 57.000 korun za škody, které vlk napáchal na jejich ovcích," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti), která je zodpovědná za životní prostředí, zemědělství a venkov.

Náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy proplácí hejtmanství dlouhodobě. Peníze dostává ze státního rozpočtu. Většinou jde o škody způsobené vlkem, bobrem, vydrou, kormoránem, medvědem nebo rysem. V roce 2019 takto proplatil škody za více než 2,4 milionu korun, loni to bylo přes 3,2 milionu korun. Lidé mají na náhradu škody způsobené zvláště chráněnými živočichy nárok ze zákona.


Zdroj: ČTK, 24. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:57