Agris.cz - agrární portál

Strakonický pivovar Dudák chce kvůli covidu nabízet i plechovky

18. 3. 2021 | ČTK

Strakonickému pivovaru Dudák klesl loni výstav o 8,5 procenta, přičemž v roce 2019 pivovar uvařil 56.544 hektolitrů. Tržby klesly o 15 procent. Loni prodal v meziročním srovnání o 12 procent víc piva v lahvích, do skla začne stáčet i speciály, první je teď zelené velikonoční pivo. Prodej sudového piva klesl aktuálně kvůli koronaviru téměř na nulu, Dudák proto zvažuje, že si nechá stáčet pivo i do plechovek. ČTK to řekl ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Loni prodal Dudák v lahvích 54 procent piva, zbytek v sudech. Letos vzrostly prodeje lahví za leden a únor proti loňsku asi o deset procent.

"Segment lahvového piva nás momentálně drží nad vodou, je to jediný zdroj tržeb. U nás sice roste počet prodaných piv, ale pouze těch lahvových. Prodej sudového klesl na minimum," uvedl ředitel. Kapacita lahvovny zatím stačí, bude nutné přikoupit přepravky. Asi třetinu všech lahvových piv prodá Dudák v prodejně před pivovarem, denně asi 5000 lahví. Podobnou prodejnu chce pivovar otevřít ve Vimperku.

Tržby loni klesly pivovaru o 15 procent. V roce 2019 měl obrat 93,7 milionu korun a zisk po zdanění 448.000 Kč, jak vyplývá z výroční zprávy. "Větší výpadek tržeb je proto, že sudové pivo je pro pivovar ziskovější, a teď je v podstatě na nule," řekl ředitel.

V řádu měsíců chce Dudák začít prodávat i pivo v plechovkách. Zřejmě si do nich nechá stáčet světlý ležák Klostermann. Teprve bude jednat s firmou, která vlastní stáčecí linku, podle Krankuse je přetlak zájemců.

"Kdyby nebyla koronakrize, tak bychom asi do plechu nešli. Budeme rádi, když uděláme v plechovkách tisíc hektolitrů za rok," řekl ředitel. Prodeje v těchto baleních rostou, plničku na stáčení do plechovek zprovozní na jaře třeboňský pivovar Regent, ročně tak stočí 5000 hektolitrů, hlavně speciálů. Novou linku na stáčení piva do plechovek letos plánuje i Budvar.

Kvůli pandemii klesl Dudáku export. Vyváží asi pět procent, většinou v sudech, nejvíc na Ukrajinu, Slovensko a Maďarsko. O deset až 15 procent naopak stoupl prodej dvacetilitrových sudů, které si lidé kupují domů.

Jediný český pivovar, který vlastní město, má asi 60 zaměstnanců. Loni zrušil kvůli pandemii i plánované investice.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308. Várečné právo pak získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. Pivovar vznikl v roce 1649. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice si na koupi vzala úvěr, ročně splácí 3,3 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 18. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:18