Agris.cz - agrární portál

Jihomoravská veterinární správa eviduje chyby hlavně na trzích

17. 3. 2021 | ČTK

Krajská veterinární správa (KVS) loni v Jihomoravském kraji provedla 4971 hygienických kontrol, v důsledku koronavirové pandemie zhruba o 400 méně než v roce předchozím. Porušení zákona zjistila v 2,7 procenta případů, v meziročním srovnání je to o 1,4 procenta méně. Nedostatky se nejčastěji týkaly stánkového prodeje na farmářských trzích, podobně jako v předchozích letech. V tiskové zprávě to dnes uvedl Josef Velecký, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví.

"Všeobecně lze konstatovat, že se inspektoři nejčastěji setkávají s přestupky týkající se nekompletního, chybějícího či dokonce klamavého označování potravin, nedostatků ve vedení dokumentace a nedodržení požadavků pro zajištění sledovatelnosti potravin. Dále zjišťujeme závady při skladování potravin, zejména co se týče dodržování teplot, nebo při nevyhovujícím hygienickém stavu prostor," uvedl Velecký.

Mezi nejdůležitější provozovny dozorované KVS patří jatka. V Jihomoravském kraji fungují čtyři pro porážku drůbeže a 17 pro červené maso, z čehož dvě mají momentálně přerušenou činnost. "Vzhledem k pandemii se důležitým úkolem stalo personální zajištění nepřetržitého veterinárního dozoru na jatkách, který je nezbytný pro chod závodů. Jatečnictví v Jihomoravském kraji má pro ČR zásadní význam zejména v produkci bílého masa. V roce 2020 bylo v kraji poraženo a veterinárně prohlédnuto 36,1 milionu kusů drůbeže, tedy 30 procent veškeré drůbeže poražené v ČR," dodal Velecký.

Největší porážkou drůbeže v kraji, která je zároveň největší v republice, jsou jatka společnosti Vodňanská drůbež v Modřicích. Červeného masa je na jižní Moravě produkováno 12 procent republikového objemu. Největší jatka jsou v Bučovicích.

Oddělení péče o pohodu zvířat loni provedlo necelých 1000 kontrol. "Zjistili jsme porušení veterinárního zákona nebo plemenářského zákona v 48 případech, což znamená proti loňskému roku pokles v absolutních číslech o 15 procent. Porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání jsme zaznamenali v 25 případech, což znamená navýšení o 14 procent. Z důvodu podezření na spáchání trestného činu týrání zvířat jsme podali jedno trestní oznámení. Rok 2020 byl z pohledu vážnosti kauz v Jihomoravském kraji opět poměrně klidný," uvedl za oddělení Vít Čtvrtníček.


Zdroj: ČTK, 17. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:13