Agris.cz - agrární portál

Výrobce čajů Jemča plánuje růst exportu, zatím vyváží 15 pct.

15. 3. 2021 | ČTK

Výrobce balených čajů Jemča v Jemnici má letos v plánu prodat podstatně víc ze své produkce za hranicemi. Vloni společnost vyvezla 15 procent výrobků, hlavně do Německa, Rakouska a do Švýcarska. K dalšímu prosazování na zahraničních trzích by jí měly pomoci kontakty a znalost lokálních trhů skupiny Dr. Müller Pharma, do níž Jemča patří od loňska. ČTK to sdělil ředitel podniku Libor Venhoda. Klíčovými značkami čajů jemnické společnosti jsou Pigi a Jemča.

"Naší ambicí je stát se významným výrobcem čajů v rámci evropského regionu," uvedl Venhoda. Spojením Jemči s výrobcem bylinných čajů Megafyt Pharma se podle něj skupina stala největším producentem a prodejcem čajů v ČR. Společnosti ve skupině jsou výrazně orientované na export. "Samotná Dr. Müller Pharma vyváží své výrobky do 40 zemí světa," uvedl.

Česká společnost Dr. Müller Pharma se zabývá výrobou léčiv, zdravotnických prostředků, doplňků stravy a kosmetiky. Podnik Jemča minulý rok převzala od firmy Tata Global Beverages Group sídlící ve Velké Británii.

"Během uplynulých dvanácti měsíců proběhly první investice do technologií, které již byly po letech nejistoty skutečně potřebné," uvedl Venhoda. V plánu je i stavba velkokapacitního skladu.

Závod na balení potravin vznikl v Jemnici v roce 1958, na balení čaje je plně specializovaný od roku 1974. Čaj Pigi, který byl prvním porcovaným čajem v tehdejším Československu, se tam vyrábí od roku 1967. Podle Venhody jde dlouhodobě o nejprodávanější černý čaj v Česku. "Balení čajů má v České republice dlouhou tradici a její podstatná část je spojená právě s provozem v Jemnici," podotkl.

Jemča, a. s., měla loni roční obrat přes 170 milionů korun. Podnik zaměstnává 80 lidí. V největší sezoně, která je ve výrobě čajů od září do konce března, přijímá brigádníky. "V roce 2020 jsme ve společnosti Jemča zpracovali více než 800 tun čajové suroviny, kterou jsme zabalili přibližně do 20,3 milionu krabiček," uvedl Venhoda.

Na domácí trh Jemča dodává 58 druhů čajů v různých baleních, celkově přes 200 druhů výrobků. Pro letošek chystá i čaje s novými příchutěmi. "V posledních letech se stále zvyšuje zájem spotřebitelů o bylinné čaje a bylinné směsi, což odpovídá příklonu ke zdravé, co nejvíce přirozené a přírodní výživě," uvedl ředitel. Dodal, že jde o trend ze západní Evropy.


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:34