Agris.cz - agrární portál

Kolem ohniska ptačí chřipky na Strakonicku je 50 chovatelů

8. 3. 2021 | ČTK

Jihočeští veterináři v pátek dokončili soupis všech chovů z ochranného pásma ohniska ptačí chřipky v Rojicích na Strakonicku. V pásmu je 50 malochovatelů a 684 kusů hrabavé drůbeže. Příští týden ještě odeberou vzorky od zhruba 80 ptáků od šesti chovatelů. Veterináři od soboty zároveň ruší dozorové pásmo na Táborsku u Mladé Vožice, které vyhlásili kvůli jinému ohnisku ve středních Čechách. ČTK to dnes řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

V Rojicích na Strakonicku utratili veterináři minulý týden 14 slepic, kohoutů a kachen. Kolem ohniska vytyčili tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. "Zatím z této oblasti nemáme hlášené žádné problémy. Příští týden budeme ještě u šesti chovatelů odebírat vzorky, dělat výtěry u sedmdesáti osmi kusů drůbeže," řekl Kouba.

Soupis chovů byl jednodušší než v jiných případech. Některé obce spadaly i do jiného ohniska v Katovicích na Strakonicku, které se prokázalo v první polovina února, některé chovy tak už měli veterináři sečtené.

Co se týče ochranných pásem, lokality se prolínají. Do desetikilometrového pásma dozoru spadají dva komerční chovy, firma Agro produkce z Radomyšle a Agropodnik Hodonín. "Spadaly už do pásma dozoru kolem Katovic, tam se tedy nic nemění, jen se prodlužuje lhůta, dozorové pásmo bude delší dobu, než kdyby tam to ohnisko (v Rojicích) nebylo," řekl ředitel.

V republice se letos první ohnisko ptačí chřipky objevilo v jižních Čechách, na konci ledna v Dlouhé Lhotě na Táborsku. Dosud se letos podobných ohnisek objevilo osm v šesti krajích, naposledy v Plzeňském.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.


Zdroj: ČTK, 8. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 14:47