Agris.cz - agrární portál

Koně budou smět na závody jenom s očkováním proti herpesviru

6. 3. 2021 | ČTK

Koně budou smět na přehlídky, výstavy, závody a podobné akce pouze, když budou očkováni proti herpesviru EHV-1. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Virus způsobuje chorobu rhinopneumonii, která postihuje dýchací systém, ale může způsobit i nervové onemocnění, jež se může projevit obrnou nervů. Zasahuje také reprodukční orgány a může vyvolat předčasné potraty. Koně by se proto měli očkovat jednou za půl roku.

"Kvůli šíření virulentního kmene viru například zrušila Mezinárodní jezdecká federace konání jezdeckých akcí v deseti evropských zemích. SVS tato preventivní opatření jezdeckých organizací podporuje. V reakci na situaci upravuje podmínky pro svody koní o povinnost platné vakcinace proti této nákaze," uvedl mluvčí. Podle Karla Daniela z Komory veterinárních lékařů ČR stojí samotná vakcína kolem 500 korun, chovatelé budou ale muset počítat s vyššími výdaji za veterinární úkon, cestu a čas, který veterinář se zvířetem stráví.

"Musím s tím souhlasit," řekl ČTK k nové povinnosti prezident Asociace svazů chovatelů koní ČR Jaroslav Dražan. Podle něj se tak budou muset očkovat například kobyly při svodu u zápisu do plemenných knih, aby se na místě v principu nepromořovaly. Největší problém u této choroby vidí právě u kobyl kvůli potraceným hříbatům.

Problémem u herpesvirů je jejich zůstávání v organismu. "Pro herpesviry je charakteristická latentní infekce, to znamená, že jednou nakažené zvíře zůstává infikováno celý život. Virus může migrovat do nervových ganglií a tam se ukrýt před imunitním systémem. Poté může dojít i k vymizení protilátek," dodal Vorlíček. Jednorázové vyšetření na protilátky proto podle něj není prokazatelné. "Navíc nelze odlišit postvakcinační a postinfekční protilátky, proto u vakcinovaných zvířat není možné provádět v rámci monitoringu sérologické vyšetření na průkaz protilátek," uvedl. Nejvhodnější je tak podle něj právě vakcinace.

"Nákazovou situaci nadále bedlivě sledujeme. V případě, že by došlo k jejímu významnému zhoršení, jsme připraveni přijmout další opatření proti šíření nákazy," uzavřel ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Nové nařízení platí podle veterinářů prakticky ihned. Krajské veterinární správy o něm ví, budou ho zařazovat mezi podmínky konání nejrůznějších koňských akcí.

Podle údajů Českého statistického úřadu bylo loni v ČR 38.087 koní započítaných mezi hospodářská zvířata. Meziročně jich přibylo o 3,2 procenta. Podle údajů ministerstva zemědělství, které počítá i čistě jezdecké koně, bylo v ČR ke konci předloňského roku 94.906 koní, meziročně jich přibylo o 2,3 procenta.


Zdroj: ČTK, 6. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 11:00