Agris.cz - agrární portál

Jihočeská firma efko loni zpracovala rekordních 3800 tun okurek

5. 3. 2021 | ČTK

Firma efko cz, která ve Veselí nad Lužnicí vyrábí konzervovanou zeleninu, měla loni konsolidované tržby téměř 557 milionů, meziročně vzrostly o 28,9 procenta. Zpracovala loni rekordních 3800 tun okurek, kvůli dopadům koronaviru stouply ale náklady na okurky meziročně o pětinu. Loni posílila spolupráci se společností Rohlík.cz. Příští rok chce rozšířit výrobní závod za čtvrt miliardy korun. ČTK to řekl jednatel společnosti Tomáš Kučera.

Loňská roční produkce byla 26 milionů sklenic. Letos vzroste podle plánu až o čtyři miliony sklenic, firma zpracuje kolem 12 tun surovin. Loni si společnost pořídila novou plničku na zelí do skla, produkci tak zvedla na dva a půl násobek, na 3600 tun, k tomu kysaného zelí bylo zhruba 500 tun.

"Řečí čísel dopadl rok velice dobře. Při nárůstu home office a díky zavřeným školám se v maloobchodě prodalo daleko víc zboží, protože se muselo doma víc vařit. Gastro segment jsme asi už před čtyřmi roky opustili, takže náš hlavní fokus na retail byla v roce 2020 naše nesporná výhoda," řekl jednatel. Efko cz dodává hlavně řetězcům, významným partnerem je také Rohlík.cz, s nímž loni firma zněkolikanásobila obrat.

Při první jarní koronakrizi měla ale problémy s německými dodavateli surovin. Báli se, že kvůli zavřeným hranicím neseženou pracovníky, nemohli zaručit, že dodají požadované množství, a zvedli ceny.

"Jsem v efku šestnáct let a takový precedens jsem nezažil. Na začátku okurkové sezony, v polovině června, jsem neměl podepsaný jediný kontrakt. Musel jsem nakonec akceptovat navýšení cen okurek z eurozóny, náklady na surovinu meziročně vylétly o 20 procent," řekl Kučera. Nakonec loni firma zpracovala rekordně nejvíc okurek, ceny v obchodech ale stouply.

Koronavirová opatření platí v efko cz od loňského března. S testováním i trasováním pomáhá mateřský koncern v Rakousku.

V letech 2010 až 2020 investovala firma 200 milionů. Loni dala 27,8 milionu do plničky na zelí, etiketovacího stroje i technologií na zpracování křenu. V roce 2022 chce začít firma stavět novou výrobní halu a další prostory za 250 milionů Kč s rozlohou přes 5000 metrů čtverečních. Součástí bude třetí linka na sterilovanou zeleninu.

Podle výroční zprávy měla firma v roce 2019 tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 379,2 milionu a zisk po zdanění 8,7 milionu korun.

Loni firma zpracovala kolem 10.000 tun surovin. Z toho bylo 3800 tun okurek, dále papriky, feferonky, zelí a červená řepa. Zeleninu kupuje v ČR, Německu a Rakousku, stříbřité cibulky bere z Itálie. Kolem pětiny produkce vyváží na Slovensko, do Polska, Bulharska, Maďarska i Rumunska.

Efko cz, jež má 95 zaměstnanců a v sezoně přibírá až 60 lidí, vyrábí produkty i pod značkou Machland. Závod ve Veselí nad Lužnicí funguje od roku 1997, v areálu bývalého podniku Fruta Rekord. Firma patří pod rakouský koncern efko Frischfrucht und Delikatessen.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 09:49