Agris.cz - agrární portál

Vědci popsali tzv. suchou skvrnu, kvůli které se připaluje jídlo

5. 3. 2021 | ceskenoviny.cz

Odborníci prozkoumali, proč se někdy jídlo připálí i na pánvi s nepřilnavým povrchem a vrstvou oleje. Popsali, že za to může takzvaná "suchá skvrna", která vzniká v důsledku termokapilárních sil. Přidali i rady, jak na ni vyzrát. O vědecké "perličce", která může mít dopad i mimo kuchyni, informovali zástupci Akad

Podle odborníků jde o výsledek takzvané termokapilární konvekce, kdy při dosažení kritické teploty proudí kapalina z oblastí s nízkým povrchovým napětím do míst, kde je toto napětí vysoké. V místech suchých skvrn se pak jídlo může připalovat.

Vědci pozorovali, jak rychle se šíří suchá skvrna na kamerovém záznamu pánve s olejem. Zároveň vypočítali teoretický model. Předpověď se s videozáznamem shodla. Autory výzkumu zároveň zajímal výpočet profilu hrany suché skvrny. V tomto případě podle AV došlo na řešení diferenciálních rovnic.

Na závěr pak Fedorchenko přidal i radu do praxe. "Zvyšte vrstvu oleje, upravte teplotu, povrch pánve kompletně pokryjte olejem a používejte pánve s tlustým dnem. A nezapomeňte jídlo pravidelně míchat," shrnul vědec.

Výsledky experimentu podle odborníků mohou mít v budoucnu širší využití - v průmyslu. Problém suchých skvrn se totiž pojí třeba i s destilačními přístroji či chlazením elektronických součástek. Podle Fedorchenka může jev způsobit prudké přehřátí součástek.

Výsledky současného výzkumu publikoval časopis Physics of Fluids.

 

Autor: ČTK

 


Zdroj: ceskenoviny.cz, 5. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:57