Agris.cz - agrární portál

Budějovický Viscofan měl loni zisk EBITDA přes miliardu korun

4. 3. 2021 | ČTK

Firma Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, měla loni tržby přes 6,5 miliardy korun. Předloni měl Viscofan CZ tržby 5,97 miliardy Kč. Zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) stoupl meziročně o 14 procent na 1,1 miliardy Kč. Loňský rok byl pro firmu nejúspěšnější za posledních pět let. Roste prodej v Asii, víc se daří s výrobky jako kořeněné či vegetariánské střevo. Letos firma investuje přes 100 milionů. ČTK to řekl jednatel Miloslav Kamiš.

Na loňských výsledcích se podle něj projevilo víc věcí. "Řekli jsme si, že covid pro nás nebude výmluva na cokoli, co by se nepovedlo nebo nestihlo, a že budeme fungovat, jako by covid nebyl. To všechno klaplo, objevily se nám vyšší prodeje, vyšší výroby zejména v první polovině roku. Skupině rostou dlouhodobě trhy v Asii, Latinské Americe. Evropa jako trh se mění, začíná se víc soustředit na speciality, novinky, trend byl výrobky vegetariánského typu, po kterých je obrovská poptávka," řekl Kamiš. V Evropě se také víc prodávají obaly na drahé šunky a drahé suché salámy.

Firma se 650 pracovníky letos plánuje obrat podobný jako loni. Investuje přes 100 milionů Kč. Viscofan CZ postupně automatizuje výrobu, letos chce kromě jiného automatizovat kontroly či přesuny výrobků mezi pracovišti.

Loni měla firma víc zakázek, než čekala, přijala proto 30 zaměstnanců. Teď nabízí přes deset volných míst, proti plánu víc vyrábí zejména kvůli poptávce v Asii. S odbory uzavřela dvouletou kolektivní smlouvu; platy letos zvýšila o dvě procenta, přidala bonusy na péči o zdraví.

Viscofan CZ vyrábí kolagenová a celofánová střívka, plastové i fibrousové obaly (fibrous je papírové střívko potažené viskózou, přičemž papír se vyrábí z vláken palmy abaka, střívko se používá hlavně na salámy). "Objemově je to nejvíc celulóza a jedlý kolagen. Objemově hodně rosteme na fibrousu, do nějž se balí vysočina, uheráky," řekl Kamiš. Výrobky dodává firma do 100 zemí, tři procenta míří do ČR.

Společnost je součástí španělské skupiny Viscofan Group, největšího světového výrobce umělých střívek určených zejména pro potravinářský průmysl. Skupina má 4900 zaměstnanců. Loni jí meziročně vzrostl obrat o 7,4 procenta na 912,2 milionu eur (zhruba 23,7 miliardy Kč) a zisk EBITDA o téměř 17 procent na 234,4 milionu eur (asi šest miliard Kč). Viscofan CZ se na výsledcích skupiny podílí zhruba čtvrtinou.


Zdroj: ČTK, 4. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:19