Únor byl podle předběžných součtů teplotně normální. Sněžit v nížinách může i v březnu

Mnoha lidem se zdálo, že letošní zima byla krutá – podle předběžných údajů ale byla spíše normální. Extrémně působila jen díky srovnání s předchozími roky.

Klimatologové mají k dispozici zatím jen předběžná čísla. Zatím z nich vyplývá, že by letošní zima od normálu 1981–2010 příliš vybočovat neměla. Leden a únor byly průměrné, a to jak teplotně, tak i srážkově. Prosinec jako jediný se v této zimě normálu vymykal – teploty byly vyšší než průměr a napršela jen polovina obvyklého množství.

Loňská zima byla v Česku druhou nejteplejší od roku 1961. Průměrná teplota za celou zimní sezonu byla o 3,3 °C vyšší než normál a vyšla na 2,0 °C. Zásadní roli v tom sehrál mimořádně nadprůměrný únor. Spolu s rokem 1966 byl totiž nejteplejším únorem od roku 1961.

Nejvyšší únorové teploty v historii a letos
Zdroj: ČT24

Ačkoli jsme také v závěru letošního února zaznamenali několik dní, kdy padaly teplotní rekordy, vychází měsíc teplotně na průměr. Tohle rekordně teplé období bylo totiž vyváženo několika dny se silnými mrazy. Letošní únor je tak jasným příkladem toho, že k průměru se můžeme dopracovat nejen průměrnými hodnotami, ale i vzájemně vyváženými extrémy.

Nejnižší únorové teploty v Česku
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek tento týden bude ještě velmi teplo – maxima se můžou dostat až k 15 °C. Před studenou frontou bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Za frontou se proudění změní na chladné severní. Páteční maxima proto už budou asi o 10 °C nižší. Občasné sněžení se může v pátek objevit i v nížinách, jen na jihu Česka může ještě i pod 500 metrů i pršet.

O víkendu už bude zase slunečno. Nízké budou ale ranní teploty – nejčastěji mezi -5 a -9 °C. Přes den se v sobotu dostanou maxima k 5 °C, v neděli až na 7 °C – a také příští týden zřejmě zůstanou maxima pod 10 °C. Ještě v úterý se sněhové vločky můžou objevit i v nížinách, ve druhé polovině týdne už bude sněžit jen na horách.

Výhled na víkend a začátek příštího týdne
Zdroj: ČT24