Agris.cz - agrární portál

Výskyt hraboše polního v únoru 2021

3. 3. 2021 | ÚKZÚZ

Celorepublikový průměr intenzity výskytu hrabošů nadále klesá. Průměrný stav populací hraboše za únor dosáhl hodnoty 456 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha). Oproti lednu tak došlo k dalšímu poklesu o 146 AVN/ha. U ozimých plodin hodnota odpovídá 2,3násobku aktuálně platného prahu škodlivosti. Data pro kraj Královéhradecký a Liberecký ukazují, že u populací hrabošů, kde byl v lednu zjištěn pokles, byl nyní zaznamenán opětovný nárůst. Naopak v krajích v minulých měsících ohrožených (Jihočeský a Jihomoravský) populace hraboše stagnují nebo klesají.

Z celorepublikových dat je patrné, že populace hrabošů na počátku roku zaznamenává pokles, přesto se i po oblevě objevily lokality výrazněji poškozené hrabošem, především ve víceletých pícninách, trvalých travních porostech a ozimech. Stále tak platí, že se ve všech krajích objevují lokality, kde se populace hrabošů pohybují na úrovni 1000-2000 AVN/ha

Data pro kraj Královéhradecký a Liberecký ukazují, že u populací hrabošů, kde byl v lednu zjištěn pokles, byl nyní zaznamenán opětovný nárůst. Setrvalý stav populací hraboše je ve Středočeském a Ústeckém kraji, naopak v krajích v minulých měsících ohrožených (Jihočeský a Jihomoravský) populace hraboše stagnují nebo klesají.

Od 1. března se díky nastupujícímu jarnímu aspektu mění práh škodlivosti z 200 AVN/ha na 50 AVN/ha, což se může výrazně promítnout do míry ohrožení některých krajů, resp. okresů.

Inspektoři ÚKZÚZ budou i v průběhu dalších měsíců intenzivně monitorovat vývoj početnosti tohoto škůdce, a to především v porostech ozimých plodin, později v osevech jarních plodin.

Veškeré informace o aktuálním vývoji populací hraboše polního jsou veřejně dostupné na webu ÚKZÚZ a prostřednictvím Rostlinolékařského portálu.

Aktuální míra rizika ohrožení zemědělských porostů v jednotlivých krajích je zobrazena v příloze.

Grafy výskytu hraboše polního - leden 2021


Zdroj: ÚKZÚZ, 3. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:19