Agris.cz - agrární portál

Veterináři zmírnili opatření kolem ohniska ptačí chřipky v Podolí

26. 2. 2021 | ČTK

Veterináři včera zmírnili opatření vyhlášená počátkem února kolem ohniska ptačí chřipky v Podolí u Jankova na Benešovsku. V uplynulých třech týdnech se v okolí neobjevil další úhyn nebo podezření. Veterináři proto zrušili přísnější tříkilometrové ochranné pásmo, v platnosti už zůstává jen desetikilometrové pásmo dozoru. Nadále je tak v oblasti třeba omezen pohyb drůbeže, vyplývá z informací na úřední desce veterinární správy.

Choroba se objevila v malochovu slepic a kachen. Chovatel měl 45 slepic a šest kachen, 25 slepic mu uhynulo. Zbytek veterináři utratili a nařídili dezinfekci prostor. V okolí ohniska omezili pohyb drůbeže. Obce musely pořídit soupisy chovů a zajistit kontejnery k bezpečnému uložení uhynulých ptáků. Měly také spolupracovat s veterináři při kontrolách okolních chovů.

Veterináři při těchto kontrolách žádné nové případy neobjevili. "U určitého počtu slepic v domácích chovech jsme dělali kloakální vyšetření. Všechna byla negativní," řekl dnes ČTK zástupce ředitele krajské veterinární správy Pavel Bohatec. Pokud se ani v dalších dnech v okolí neobjeví žádný nový případ, budou veškerá veterinární opatření zrušena.

Ptačí chřipka se v ČR vyskytuje v šesti krajích, poslední ohnisko v chovu bylo zjištěné v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku na Vysočině. O víkendu tam nechali veterináři utratit kolem 300 kusů drůbeže. Farma na oploceném pozemku s dvěma malými vodními nádržemi chovala kachny, husy, krůty a slepice. Předchozí ohniska v chovech byla v jižních Čechách a v Pardubickém a Plzeňském kraji.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.


Zdroj: ČTK, 26. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:43