Agris.cz - agrární portál

Malý mlýn ve Výčapech mele mouku z vlastního obilí

25. 2. 2021 | pekarske-technologie.cz

Obliba čerstvě namleté mouky roste a mladý pár z nenápadného hodpodářství ve Výčapech se rozhodnul, že zajde ještě dál a bude si pěstovat vlastní obilí. Tím může kontrolovat celý proces od zasetí až po namletí mouky, zaměřit se na kvalitu svých produktů a garantovat jejich čerstvost.

Zpočátku vyráběli mouku pro radost

Martin Chyba se díky svému otci pohybuje v zemědělství již od dětských let a jeho vášeň sdílí i jeho partnerka Dia, která je současně zdravotní sestrou a pomáhá Martinovi ve volném čase. Nejprve mleli mouku pro sebe a své přátele, a když měli dobré ohlasy, rozhodli se projít úředním procesem a mouku začít prodávat. Zpočátku vyráběli asi 20kg mouky denně, nyní se množství až zpětinásobilo.

I přesto, že vlastní pouze malé hospodářství a mouka se mele v jedné z místností domu, zvládne Martin se svou zemědělstkou technikou veškerou práci okolo obilí a jeho zpracování. Obilí mlynáři pěstují na polích kolem Výčap. Po setbě a následné sklizni se obilí musí řádně uskladnit a před samotným namletím ještě protřídit a pročistit. Mouka se mele vždy až na základě objednávky od zákazníka, aby byla co nejčerstvější. Ostatně jak tvrdí sám mlynář Chyba, největší radostí je spokojený zákazník, který se rád vrací.

I když na trhu není dlouho, má výčapská značka „Madja“ i svou stálou klientelu a zákazníci si mohou vybrat hned z několika produktů. Mouka je vždy celozrnná a k dostání je pšeničná, špaldová a žitná. Navíc je v nabídce i krupice nebo ovesné vločky. Momentálně se také chystá chlebová směs do domácích pekáren.

Originálním nápadem je i balení mouky, která je prodávána v bavlněných pytlících s vratnou zálohou. Zabrání se tak zbytečnému plýtvání obalovým materiálem.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 25. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:26