Agris.cz - agrární portál

Svaz: Změna nemá zničit chráněné živočichy, ale zrychlit postupy

24. 2. 2021 | ČTK

Poslanecký návrh změny zákona na ochranu přírody a krajiny neměl ohrozit chráněné živočichy, ale pohnout s nepružným systémem ochrany přírody. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Změnu obsaženou v návrhu poslance Josefa Kotta (ANO) podpořil v minulém týdnu sněmovní zemědělský výbor. Následně se změna dočkala kritiky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR nebo od Hnutí Duha.

Podle Pýchy je možné změnu upravit, ale zemědělci by neměli být obětí průtahů státních orgánů. Zkostnatělé postupy podle něj vedou ke vznikům kalamit, jako je dnešní hraboší nebo kůrovcová.

Zemědělský výbor podpořil návrh, podle kterého by mohlo být možné v případě ohrožení majetku nebo z hygienických důvodů učinit nezbytné zásahy do populací silně ohrožených živočichů. Podle agentury by se tak ale zrušila 30 let ukotvená ochrana silně ohrožených živočichů.

"Pan poslanec svůj návrh odůvodnil komplikací při boji s hrabošem polním, kdy zemědělci musí žádat o výjimku podle zákona o ochraně přírody pro aplikaci rodenticidů na polích s výskytem silně ohrožených a chráněných druhů, jako je například sýček či křeček. Přitom tyto druhy se vyskytují jen na malé části našeho území. Sýčka u nás hnízdí posledních 100 až 130 párů," upozornila agentura.

Podle Duhy zneužil Kott novelu zákona k útoku na desítku chráněných druhů. "Pokud by byl návrh skutečně začleněn do invazní novely, znamenalo by to, že zemědělci, lesníci a vodohospodáři nemusí brát ohledy na druhy, jako je například čáp černý, ledňáček říční, křepelka polní, skřivan lesní, rosnička zelená, chřástal polní a mnoho dalších, a to ani při jejich hnízdění či vyvádění mláďat," uvedl za hnutí Jiří Beneš. Ohrožené by pak podle něj byly také orchideje na zemědělsky obhospodařovaných pozemcích nebo tis červený v lesních porostech.

Podle svazu mělo být cílem změny, aby se dohodly ochranné orgány s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, který by věci ohledně ochrany přírody dal do mimořádných rostlinolékařských opatření a zemědělci je následně dodržovali. V současnosti podle Pýchy jdou proti sobě právě opatření ústavu, který nakazuje hubení hraboše, s požadavky orgánů na ochranu přírody a krajiny. "Mnohdy se tak zemědělec dostává do neřešitelné situace, kdy mu hrozí postih od obou organizací" dodal.

Podle svazu tratili zemědělci na přemnožených hraboších už 2,5 miliardy Kč. Než stát zakročil, přemnožili se hlodavci do daleko vyšších počtů než když na problém zpočátku upozorňovali. Potíže s hraboši jsou podle svazu pouze vrcholem problému ve spolupráci a koordinací státních orgánů. Do budoucna se podle něj budou možná řešit i invazivní nepůvodní organismy, jako je háďátko borovicové, které mohou přenášet některé druhy tesaříků. V boji proti tomuto škůdci je podle svazu nutné zlikvidovat nejenom napadené stromy, ale i zdravé borovice několik metrů kolem ohniska.


Zdroj: ČTK, 24. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:49