Agris.cz - agrární portál

Penta prodá masokombináty Mecom americké Smithfield Food

23. 2. 2021 | ČTK

Finanční skupina Penta prodá společnost Mecom Group, která sdružuje masokombináty v Maďarsku a na Slovensku, včetně největšího slovenského zpracovatele masa v Humenném. Koupí je americká společnost Smithfield Food. Firmy podepsaly smlouvu dnes, transakce podléhá schválení regulačními úřady a její hodnotu nezveřejnily. Tržby Mecom Group dosáhly loni 138 milionů eur, tedy téměř 3,6 miliard Kč, uvedla Penta v tiskové zprávě.

Transakce mezi holdingem Carnibona ze skupiny Penta a Smithfieldem navazuje na ukončený tendr, ve kterém se o Mecom ucházelo několik investorů. "Během 13 let jsme dokázali ze skupiny Mecom vytvořit životaschopný holding pro zpracování masa, jehož silnou pozici na slovenském a maďarském trhu podtrhují vynikající hospodářské výsledky," uvedl partner Penty Marián Slivovič.

Mecom Group má na Slovensku dva závody na zpracování masa, v Lučenci a Humenném, které dohromady dokážou zpracovat 5000 tun masa měsíčně. Dva menší závody má také v Maďarsku, závod v Szolnoku specializující se na výrobu salámů s ušlechtilou plísní dokáže zpracovat 220 tun masa za měsíc. Výrobní závod ve městě Békéscsaba produkuje měsíčně 350 tun salámů pod tradiční značkou Csabai.

Mecom až 54 procent své produkce vyváží. Její největší exportní trhy jsou Maďarsko, Česká republika a Německo. V celé skupině pracuje více než 1400 zaměstnanců.

"Akvizicí skupiny Mecom posilujeme naše portfolio značek a pokračujeme v investicích do evropských provozů. Mecom je společnost s vysoce kvalitními produkty a skutečně skvělými zaměstnanci, která zapadne do našeho plánu růstu v Evropě a doplní naše stávající portfolio značek," řekl Luis Cerdan, výkonný viceprezident evropské divize společnosti Smithfield Foods.

Potravinářská firma Smithfield Foods vznikla v roce 1936 ve Virginii. V současnosti zaměstnává 40.000 lidí v USA a 14.000 pracovníků v Evropě.

Penta Investments je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Působí ve zdravotnictví, finančních službách, průmyslu, maloobchodě a realitách. Ovládané firmy zaměstnávají 46.000 lidí a hodnota jejich aktiv se v roce 2019 pohybovala kolem 11,2 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti evropských zemích a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě a Varšavě.


Zdroj: ČTK, 23. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:38