Agris.cz - agrární portál

Káně lesní získala titul „Pták roku 2021“

23. 2. 2021 | Moravský ornitologický spolek

Česká společnost ornitologická vybrala káni lesní za Ptáka roku 2021. I přesto, že jde o našeho nejběžnějšího dravce, tak si zaslouží naši pozornost. Je to dravec, který je významným pomocníkem zemědělců i sadařů v biologickém boji s hraboši.

Káně lesní hnízdí na stromech nejen v lesích, ale i v polních remízcích a větrolamech. Loví výhradně hraboše na polích, loukách nebo v příkopech kolem cest. Často sedí na vyvýšených místech a vyhlížejí svou kořist – drobné hlodavce.

Zemědělci je proto lákají na svá pole pomocí berliček, které dravci rádi využívají k odpočinku a hlavně k lovu hrabošů. V zimě se u nás objevuje i káně rousná, která pochází ze severu Evropy. Vejmi ojediněle se můžeme v polích setkat i s kání bělochvostou.

Káně to ale nemají v naší krajině jednoduché. Často hynou po zásahu elektrickým proudem na sloupech vysokého napětí. Občas se stávají obětí travičů i pytláků.

Pokud chcete ornitologům pomoci s mapováním míst výskytu kání, tak můžete vkládat jejich pozorování do databáze birds.cz.

 

Text: Jiří Šafránek

Video Jana Klimešová: https://youtu.be/dsIFE7U0xdY

Video Jarmila Kačírková: https://youtu.be/7cMJSM2KW3o

 

Více informací o kání lesní najdete na webu ČSO: https://www.birdlife.cz/ptak-roku-2021-kane-les


Zdroj: Moravský ornitologický spolek, 23. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:37