Agris.cz - agrární portál

Minipivovar na Chrudimsku přišel loni o dodávky do restaurací

22. 2. 2021 | ČTK

Minipivovar ve Žlebských Chvalovicích na Chrudimsku loni vyrobil o 90 procent méně piva. Meziroční pokles způsobila pandemie koronaviru, nedodával sudové pivo do restaurací, prodeje do PET lahví byly proti tomu minimální. ČTK to řekl jeho majitel Jaroslav Kutílek.

"Hospody jsou zavřené. Je to špatné. Rozjeli jsme petky, o ty zájem je, ale zase jich tolik neprodáme. Lidé si jezdí k nám, nejsme zařízení na rozvoz domů. Jsme malá rodinná firma," řekl Kutílek.

Pivovar má v nabídce devět druhů piv, tmavé, světlé, ale třeba i zázvorové a třešňové. Ročně obvykle vyrobil kolem 500 hektolitrů piva. Jeho loňská produkce klesla podle Kutílka o 90 procent.

Pivovar vaří pivo deset měsíců v roce, což bývalo 50 hektolitrů měsíčně. Pivovar teď stojí, zásoby má. "Prodáváme pivo do petek, je to tak hektolitr za měsíc. Máme ještě zásoby na skladě. Když pivo vydrží do května, prodáme ho na stánku. Pokud to ovšem bude možné. Jinak ho budeme muset odepsat," řekl Kutílek.

Kutílkova firma také provozuje pěstitelskou palírnu, která loni rodinnému podniku pomohla, aby se nedostal do velké ztráty. "Palírna nám nepříznivé období vykryla. Jakžtakž přežíváme. Teď nepálíme, protože je velká zima. Budeme pokračovat na jaře," řekl Kutílek.

Kutílkova palírna Žlebské Chvalovice vznikla v roce 1992. Minipivovar funguje v Železných horách od roku 2010. Vaří nefiltrované kvasnicové pivo a je oblíbenou zastávkou výletníků. Podnikatel o státní dotace loni žádal jenom jednou, zatím se s rodinou všechno snaží zvládnout.

"Loni jsme brali dotace na jaře, jednorázově. Nejsme finančně vyčerpaní, měli jsme rodinné úspory. Jsme na stát hodní. Papíry máme u daňové poradkyně, třeba nám ještě nějakou státní pomoc doporučí, ale zatím jsme to s ní neřešili," řekl Kutílek.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 12:03