Agris.cz - agrární portál

Třeboňský Regent začne některá piva sám stáčet do plechovek

22. 2. 2021 | ČTK

Třeboňský pivovar Regent zprovozní na jaře plničku na stáčení do plechovek, ročně tak stočí 5000 hektolitrů, hlavně speciálů. Investoval do ní šest milionů Kč. Je to jeho první plechovková linka, zatím si nechával stáčet externě. Výstav Regentu loni meziročně klesl o 16 procent na 60.532 hektolitrů. Loni začal díky pandemii víc prodávat dvacetilitrové sudy, které si lidé kupují domů. ČTK to řekli sládek Jaromír Čeleda a výrobní ředitel František Klíma.

Na nižším výstavu se podepsala covidová pandemie a to, že pivovar v roce 2019 zdražil ceny řetězcům. Poté klesl odbyt, zejména výčepních piv. Tržby tak byly podle Čeledy meziročně o deset milionů nižší. V roce 2019 měl Regent tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 96 milionů korun a zisk po zdanění 3,8 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy.

Za dobrý tah označil sládek to, že pivovar pořídil dvacetilitrové sudy. "Díky tomu teď jednou za týden až dva stočíme šarži sudů, lidé pijí doma. Prodávají se solidně," řekl sládek. Sudy prodává Regent ve své prodejně. Pivovar chystá i rozvozové trasy, kdy bude lidem vozit pivo až domů.

Na jaře zdražil Regent sudové pivo o 70 haléřů. Po první koronavirové vlně ale načas zlevnil, aby podpořil zákazníky. "Letní sezona byla v jižních Čechách na sudy super. Paradoxní je, že jsme měli větší pokles v lahvích než v sudech," řekl sládek. Nejvíc se pije jedenáctistupňové, roste prodej nealko piva a točeného citronového radleru.

Převážnou část výnosů tvoří český trh, dodávky malým řetězcům v jižních Čechách a na Vysočině. Největším odběratelem je síť Flop, dále Jednota.

Regentu loni vzrostl o 75 procent prodej piva v plechu, na 2800 hektolitrů, hlavně díky exportu. Pivovar letos koupil novou linku s kapacitou 3000 plechovek za hodinu. "Jedná se o plnič a k tomu potrubní trasy. Chceme si vyzkoušet drobné plnění na speciály a malé série. Jsme exportní pivovar, zaměřujeme se na zahraniční trhy, tak když to bude možné, raději bychom si to (plnění do plechovek) dělali tady," řekl sládek. Dosud si Regent nechával pivo do plechovek stáčet externě.

Pivovar vyváží přes pětinu produkce. Nejvíc do Polska, Itálie, Velké Británie, Finska a Lotyšska. Loni export meziročně klesl o dvě procenta. Nové zákazníky získal pivovar v Británii i na Ukrajině, vypadly dodávky do Ruska. Kvůli koronaviru odebrali zákazníci mnohem méně sudového piva.

Pivovar se 40 zaměstnanci patří akciové společnosti Bohemia Regent ze skupiny Stasek. Letos za dva miliony Kč opraví chladicí rozvody cylindro-kónických tanků, plánuje i nový stroj na etikety a značení sudů.

Třeboňský pivovar vznikl roku 1379. Před rokem 1914 vyráběl přes 100.000 hektolitrů. Do konce druhé světové války patřil Schwarzenbergům. Poté přešel pod závod Jihočeské pivovary, z nějž se v roce 1992 stala akciová společnost. V srpnu 2000 koupila pivovar firma Bohemia Regent.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 22:57