Agris.cz - agrární portál

Žatecký pivovar zaznamenal meziroční pokles prodeje o 15 procent

19. 2. 2021 | ČTK

Žatecký pivovar zaznamenal loni meziroční pokles prodeje o 15 procent. Přibližně stejný pokles byl i v tržbách. Po dvacetiletém každoročním růstu je to poprvé, kdy prodej piva meziročně klesl. ČTK to řekl obchodní ředitel společnosti Radek Vincík.

Za nižším prodejem piva jsou protiepidemická opatření v podobě uzavření hospod a restaurací. "Jedná se pokles výhradně zapříčiněný uzavřením on-trade segmentu trhu po dobu zhruba čtyř a půl měsíce a také změnou životního stylu spotřebitelů v měsících těsně po znovuotevření trhu," uvedl Vincík.

Láhvového piva se sice prodalo meziročně více, ale z hlediska marže byl tento nárůst podle Vincíka nevýznamný. "Na prodej piva v dárkových baleních (soudky, dárkové láhve, atd.) neměla tato opatření významnější vliv," doplnil ředitel.

Export byl i přes nepříznivý vývoj v destinacích významných pro pivovar, jako je Itálie či Velká Británie, v roce 2020 vyšší o zhruba čtyři procenta. "Nicméně očekávání bylo u některých projektů mnohem větší," poznamenal Vincík.

Práce v pivovaru se nezměnila. "Na proces výroby piva nemá tato situace vliv, pouze se vaří méně várek. Zaměstnanci pivovaru striktně dodržují hygienická opatření a část zaměstnanců, kteří nejsou nutní při vaření piva a jeho následném ošetřování, jsou vesměs doma v režimu home office," uvedl Vincík.

Pivovar loni otevřel Muzeum pivovarnictví Žatecka v památkově chráněné budově, která léta chátrala. "Co se týče investic, a to v jakékoliv oblasti činnosti pivovaru, v současné chvíli je bezpředmětné je jakkoliv řešit, vrátíme se k nim po skončení této nestandardní situace," dodal obchodní ředitel.


Zdroj: ČTK, 19. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:31