Agris.cz - agrární portál

Kachny z některých jihočeských chovů v mraze víc přibírají

17. 2. 2021 | ČTK

Kachny z některých jihočeských chovů v halách při mrazivém počasí víc přibírají na váze. Týká se to hlavně těch, které se přesunou na dokrmení z teplejších do chladnějších hal. Na těžších půdách, nasycených vodou, mohou být problémy při jarních pracích. Rybáři nasadili u některých rybníků rozmrazovače, jako pojistku, kyslíku je ale ve vodě dost. ČTK to dnes řekli zástupci zemědělců a chovatelů v kraji.

"Chovatelé kachen nám hlásili zajímavý úkaz, který si ověřili již několik zim po sobě. Pokud přesunou kachny z teplejších odchoven na dokrmení do chladnějších hal a k tomu je venku nízká teplota, tak přijímají potravu velmi intenzivně a přibývají na váze rychleji než v letních měsících," řekla ČTK ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Nízké teploty zvyšují výrobní náklady. V chovech drůbeže se musí víc topit a měnit vzduch, aby se v halách nehromadily škodlivé plyny. Zemědělci musejí také zvířatům víc podestýlat. Podnikům, které používají dieselovou techniku, stroje při teplotách pod minus 15 stupňů Celsia zamrzaly.

"Zejména na těžších půdách mají zemědělci obavy, že až roztaje sníh, bude problém ujet půdu a dělat jarní práce, protože půda je velmi nasycená vodou," řekla ředitelka. Na druhou stranu ale podle ní zemědělci doufají, že kombinace povrchové vody a mrazu pomůže s hubením myší.

Rybáři nasadili na rybnících rozmrazovače. Třeba novohradští asi na 40 rybnících, kde mají velké násady připravené na jaro. Berou to jako pojistku, aby se rybníky víc prosvětlily a lépe z nich mizely plyny.

"Zatím je kyslíku dost, a jak na podzim pršelo, průtoky do rybníků jsou poměrně silné, problémy nejsou," řekl ČTK ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Podnik hospodaří na 330 rybnících s rozlohou 1258 hektarů.

Chovatelé musejí kvůli mrazům také víc plánovat, jak drůbež naskladní a vyskladní, aby to nedělali při nejnižších teplotách. Suchý mráz v chovech hospodářských zvířat nevadí tolik jako vlhko nebo průvan. "Dnešní moderní kravíny jsou dobře větratelné a na zimu se mohou boční stěny v podobě plachet rozbalit. V některých podnicích zamrzly napáječky, protože myši rozkousaly topné kabely, místně řešili havárie," popsala Šťastná.

Zemědělci jsou rádi, že je na polích sníh, neomrznou jim tak ozimy. Doufají, že do 14 dní se oteplí a začnou přihnojovat. Někde chybí zaměstnanci, kteří jsou kvůli epidemii koronaviru v karanténě, provoz to ale podle Šťastné zásadně neovlivňuje.


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 01:51