Agris.cz - agrární portál

Mrazy na jižní Moravě plodinám neuškodí, je to lepší než výkyvy

16. 2. 2021 | ČTK

Mrazivé dny na jižní Moravě zemědělské plodiny, ovoce ani dobytek neohrozily. Podnik Pomona Těšetice ze Znojemska naopak několik dnů s celodenním mrazem vítá. Je to lepší než střídání vysokých teplot přes den a nízkých teplot v noci, řekl ČTK ředitel podniku Ivo Pokorný. Průběh letošní zimy se podle něj nedá označit pro rostlinnou výrobu za nebezpečný.

"Ozimy nejsou ohroženy ani minimálními teplotami. Na většině území republiky je sněhová pokrývka, která rostliny ochrání. Výjimkou je pouze část Moravy, ale teploty, pokud mám vycházet z podmínek Znojemska, nebyly tak nízké, aby došlo k poškození. Aktuální průběh počasí je pro nás vhodnější než v letech, kdy téměř nemrzlo nebo se střídaly vysoké teploty přes den s nízkými nočními teplotami. Vláhové poměry jsou zatím taktéž dobré," uvedl Pokorný.

Podnik na desítkách hektarů pěstuje také ovocné stromy. "V ovocných sadech a vinicích jsou stromy a keře révy vinné zatím v zimním spánku. Poškození dosud nepředpokládám. Daleko nebezpečnější jsou i zde situace, kdy dochází ke kolísání teplot," dodal Pokorný.

Standardní opatření letos v zimě provedlo Agrodružstvo Miroslav ze Znojemska, které chová dobytek. "Před každou zimou zateplíme stáje a zaděláme plachty na kravínech. Máme rovněž nahřívané napáječky, voda nesmí být příliš studená nebo zamrznout. V porodnách přidáváme více slámy a častěji kydáme. Sledujeme také, kolik krmiva dobytek sní, a raději dáváme více než méně," řekl ČTK předseda družstva Radek Janeček.

Společnost loni skončila s chovem prasat a zůstalo jí kolem 900 kusů českého strakatého skotu, který podle Janečka navíc není tak náchylný na zimní počasí.

klv kš


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 06:16