Agris.cz - agrární portál

Kampaň: Čajovny zasáhla krize také, chtějí pomoc šálkem Rize

15. 2. 2021 | ČTK

Padesátka čajoven po celé ČR otevírá ode dneška výdejová okénka. Chtějí vybídnout lidi k návštěvě a pomoci provozům, které mají existenční potíže. Organizátoři chtějí v kampani Rize z krize oslovit nejenom pravidelné návštěvníky čajoven, ale i širokou veřejnost, aby čajovny lidé podpořili koupí kelímku tureckého čaje Rize s sebou u výdejního okénka. Dnes to uvedli v tiskové zprávě.

"Čaj z regionu Rize jsme vybrali pro jeho snadnou přípravu, příznivou cenu, přístupný chuťový profil a působivé euforizující účinky. Pro nepravidelné konzumenty čaje může být zajímavou alternativou ke kávě," uvedl za organizátory Jiří Boháč.

Mapa zapojených provozoven je na webu. Podle organizátorů je v ČR s více než 200 čajovnami celosvětově na první příčce v počtu čajoven na jednoho obyvatele. Po roce koronavirové pandemie mají podniky potíže. Některé podle organizátorů už nadobro zavřely, jiné se snaží přežít s otevřeným okénkem nebo s provozem e-shopu.

"Naše finanční rezerva se bohužel tenčí a pravděpodobně ji do měsíce vyčerpáme. Nevíme ani, jak to bude s další vlnou kompenzací. Pokud nedokážeme splnit podmínky, budeme muset propustit zaměstnance, nebo začít podnik dotovat z našich osobních rezerv, a tím se vystavit soukromé finanční nouzi," popisují majitelé českobudějovické Čajírny & Kafírny Martin Kindl a Jan Písečka. Kampaň potrvá do konce března, kdy je období první čajové sklizně.

Některé podnikatelské svazy kritizují nový kompenzační program, který vláda schválila minulý týden. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mimořádně velkorysý. Bez záruk bude čítat 20 až 25 miliard korun měsíčně. V novém programu náhrad by podnikatelé, kteří zaznamenali propad tržeb aspoň o 50 procent, měli dostat příspěvek 500 korun na den za každého zaměstnance. Vzorem pro tento dotační titul byl jeden z nejpozději zavedených programů COVID gastro uzavřené provozovny.

Podle Hospodářské komory ČR bude program nerovný a nespravedlivý. Asociace hotelů a restaurací ČR uvedla, že sníží dosavadní pomoc uzavřeným provozům až o 75 procent. Vláda v neděli odsouhlasila nové vyhlášení nouzového stavu na dva týdny. S otevíráním restaurací a podobných podniků v něm nepočítá.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:40