Agris.cz - agrární portál

Veterináři:Chovatelé by v mrazech měli více krmit a zajistit vodu

13. 2. 2021 | ČTK

Veterináři apelují na chovatele, aby se v současných mrazivých dnech více starali o zvířata na pastvinách nebo ve venkovních výbězích. Musí jim zajistit dostatečné napájení a vhodné krmení, sdělili dnes ČTK zástupci Státní veterinární správy (SVS). Veterináři to budou v následujících dnech více kontrolovat. Zvířatům by pak měli chovatelé dát víc krmiva, aby měla na přečkání mrazů dost energie.

Zvláště zranitelná vůči teplotním extrémům můžou být čerstvě narozená jehňata. Mráz ale může zranit i menší hospodářská zvířata nebo domácí mazlíčky.

"Rizika se netýkají pouze napájení a krmení. Určitá preventivní opatření jsou žádoucí také ve vztahu k ochraně zvířat před zimou. Při extrémních mrazech mohou například slepicím omrznout hřebínky, především menší plemena psů se mohou nachladit, koně, kteří nejsou zvyklí na pobyt venku, by se měli ve výbězích dekovat," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Chovatelé by měli ve stájích větrat, suchá zima nevadí zvířatům tolik jako vlhké klima.

Chovatelům ve městech veterináři připomínají, že je třeba hlavně psům kontrolovat tlapky zejména v lokalitách, kde se solí chodníky. "Obdobné problémy se mohou objevit i u domácích koček vracejících z venku. Provlhlým domácím mazlíčkům je třeba umožnit, aby se mohli osušit, aby jejich srst opět nabyla izolační schopnost. Nesmí se zapomenout na to, že i zvířata trpí chladem a vlhkem," dodal veterinární mluvčí Petr Vorlíček.

Dnešní ráno bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu zatím nejchladnější v této zimě. Teploty v Česku klesly většinou na minus deset až 15 stupňů Celsia, na šumavských pláních až k minus 30 stupňům. Na Rokytské slati bylo minus 30,2 stupně. Silné mrazy mají trvat ještě nejméně týden. I v příštích dnech tak mohou podle meteorologů teploty místy v noci klesat až k minus 20 stupňům.


Zdroj: ČTK, 13. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 04:22