Agris.cz - agrární portál

Zlínští vědci vynalezli inteligentní systém pro třídění sazenic

10. 2. 2021 | ČTK

Výzkumní pracovníci Fakulty aplikované informatiky (FAI) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vynalezli inteligentní systém, který v krátkém čase dokáže rozeznat kvalitní sazenici lesních dřevin od nekvalitní. Je to díky metodám umělé inteligence a počítačového vidění, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí univerzity Petra Svěráková. Nová třídicí linka, která prvky obsahuje, byla již uvedena do provozu.

Na nové lince spolupracovali vědci z FAI a Regionálního výzkumného centra CEBIA-Tech s firmami ze Švédska a Nizozemska. "Naše část komplexního řešení představuje pomyslné srdce celé linky, které na základě počítačového vidění a metod umělé inteligence rozhoduje o kvalitě dané sazenice, a tím také o tom, zda splňuje či nesplňuje parametry vyžadované normou," uvedl ředitel centra CEBIA-Tech zlínské univerzity Vladimír Vašek.

Před expedicí výsadby k zákazníkovi je třeba zjistit, jakou mají sazenice výšku, průměr stonku a morfologiii. Na třídičce se sazenice rozdělí podle kvality do tří kategorií.

"Vlastní třídičku představuje kamerová komora, kterou sazenice projíždějí na pásu ve vzdálenosti asi 50 centimetrů od sebe rychlostí zhruba jeden metr za sekundu. V komoře jsou pomocí čtyř kamer pořizovány potřebné vzájemně kolmé snímky celé sazenice a snímky kořenového krčku," uvedl Vašek. Zpracováním obrazu z kamer se určí kategorie sazenice, její kód se předá řídicímu systému, který zajistí mechanické nasměrování sazenice do zásobníků pro příslušnou kategorii.

"Velkou výzvou bylo především určování morfologické stavby sazenice, kdy bylo třeba uvažovat často přímo neviditelné křížení větví a realizovat rekonstrukci větví za listy sazenice. V současné době je kamerová komora nainstalována jako součást třídicí linky ve firmě Lescus, kde je v testovacím provozu realizováno třídění přes 60.000 sazenic za den," uvedl Vašek.

jmk hj


Zdroj: ČTK, 10. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:48