Agris.cz - agrární portál

MZe: Za rok zažádaly lesnické a zemědělské firmy o 700 Ukrajinců

8. 2. 2021 | ČTK

Lesnické a zemědělské firmy zažádaly za roční existenci programu pro získávání mimořádných pracovních víz o zhruba 700 pracovníků z Ukrajiny. Uvedlo to ministerstvo zemědělství v materiálu, který hodnotí po roce tento program a který dostane pro informaci v pondělí na stůl vláda.

Největší počet žádostí, téměř 300, přišlo od Lesnicko-dřevařské komory ČR. Následovala Agrární komora s 188 žádostmi a Zemědělský svaz ČR se 122. Dále pak ukrajinské pracovníky poptávala Potravinářská komora ČR a Asociace soukromého zemědělství ČR. Ve 413 případech měli zaměstnavatelé zájem o pomocné a nekvalifikované pracovníky, ve 189 případech pak o kvalifikované pracovníky v zemědělství, lesnictví nebo rybářství. Další lidi chtěly firmy na obsluhu strojů a zařízení, zájem byl také o mechaniky a opraváře.

Program byl loni na jaře na začátku pandemie na dva měsíce přerušen. "Reálné využití programu ovlivňuje i skutečnost, že, podle údajů ze zastupitelského úřadu v Kyjevě, zhruba 20 procent žadatelů nereflektuje na výzvu k osobnímu podání žádosti o mimořádné pracovní vízum, ačkoli je jim přidělen termín k pohovoru," dodadlo ministerstvo. Program ale podle něj plní očekávání.

Kvóta žádostí je podle nařízení vlády 1500 lidí ročně, respektive 125 měsíčně. Program začal předloni v prosinci, měl by trvat do konce příštího prosince.


Zdroj: ČTK, 8. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:32