Agris.cz - agrární portál

Bulharsko kvůli ptačí chřipce utratí přes 160.000 kachen

8. 2. 2021 | ČTK

Bulharsko utratí více než 160.000 kachen poté, co zjistilo výskyt ptačí chřipky na dvou kachních farmách. Informoval o tom dnes bulharský úřad pro bezpečnost potravin (BFSA).

Obě kachní farmy mají stejného majitele a nacházejí se v bulharském městě Slavjanovo, ve kterém již byla tento týden zjištěna ptačí chřipka na slepičí farmě chovající kolem 100.000 nosnic. Podle BFSA mezi kachními farmami a slepičí farmou neexistuje žádné technologické spojení, píše agentura Reuters.

"Kachny utratíme a budeme pokračovat v utrácení slepic," uvedl šéf regionální divize úřadu Ivan Jordanov. "Je to znepokojivé, představuje to rozsáhlé ekonomické ztráty," dodal.

Zprávy o výskytu ptačí chřipky v poslední době přicházejí z různých evropských zemí, včetně České republiky. Ve středu Státní veterinární správa (SVS) informovala o třetím českém ohnisku. Nemoc se nyní vyskytuje ve třech krajích - Jihočeském, Středočeském a Pardubickém.

Choroba není pro člověka nebezpečná, ale decimuje chovy. Po zjištění nákazy v chovu se jeho zbytek likviduje.

pmh mka


Zdroj: ČTK, 8. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 04:35