Agris.cz - agrární portál

Madeta modernizuje část areálu v Českých Budějovicích

3. 2. 2021 | ČTK

Největší česká mlékárna Madeta zateplila část areálu v Českých Budějovicích. Jde o administrativní budovu, kde také opravila střechu a vyměnila okna. Podobné práce chystá v objektu bývalé stáčírny mléka, kde má další kanceláře. Areál slouží i jako prostor pro velkosklad, je v něm autodílna, sídlí tam i dopravní a logistická společnost Milktrans. Do budovy investovala mlékárna loni pět milionů Kč. ČTK to řekla mluvčí Madety Marta Faktorová.

Areál s rozlohou téměř 30.000 metrů čtverečních je z 60. let minulého století; výrobní závod tehdejších tehdejších Jihočeských mlékáren tam začal fungovat v březnu 1952, přičemž výroba v Českých Budějovicích skončila až v roce 2010.

Zateplování administrativní budovy trvalo loni od srpna do Vánoc. "Opravená je střecha, má doplněnou tepelnou izolaci, budova je zateplená. Vyměnilo se 61 oken, čtvery dveře a instalovaly se předokenní, elektricky ovládané žaluzie. Ve druhé budově, kterou zateplení a výměna oken čeká, byla původně stáčírna mléka a sušárna, kterou později nahradila máslárna," řekla mluvčí. Práce chce Madeta zvládnout letos. V 90. letech objekt na Rudolfovské třídě opravila a rozšířila.

Areálem v Českých Budějovicích projede denně 40 rozvozových aut a deset kamionů. Pracuje tam 238 lidí. Areál se postupně proměňoval: autodílna funguje v prostorách, kde byla od roku 1967 sušárna mléka a v roce 1985 ji mlékárna přestavěla na máslárnu. Vedle byla stáčírna mléka s chladírnou. V místech, kde dnes sídlí vedení, byla do roku 2007 kuchyně s jídelnou.

V roce 1998 vznikl centrální velkosklad, před tím se bouraly staré byty, garáže i vodojem. O osm let později šel k zemi původní sklad i staré dílny. "Madeťáci jim kvůli vzdálenosti od hlavní budovy, v níž sídlí vedení společnosti, říkali Čukotka," zmínila mluvčí. V areálu má sídlo i firma Milktrans a Akademie Madeta, jež slouží pro školení i konference.

Výroba v Českých Budějovicích skončila v roce 2010. "Kromě mléka, másla, tvarohů, jogurtů, zakysaných výrobků nebo plátkových sýrů se tu dělaly i produkty, kteří ještě mnozí pamatují: termixy, Miláček. A Lipánek; jeho výroba tu začala v roce 1966, letos tak má 55. narozeniny," uvedla mluvčí. Za komunismu jezdili do mlékárny stavět i vězni. Podle firemního stavebního technika a projektanta Jana Prokeše jich bylo kolem deseti.

Madeta má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí, zpracuje denně 900.000 litrů mléka. Má 170 dodavatelů syrového mléka, nabízí přes 250 druhů výrobků, vyváží pětinu produkce. V roce 2019 měla tržby 5,54 miliardy Kč a zisk po zdanění 208,2 milionu, za loňský rok čeká tržby meziročně o tři až čtyři procenta vyšší.

vkc hj


Zdroj: ČTK, 3. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 15:06