Agris.cz - agrární portál

Záchranné stanice pomáhají zraněným živočichům

2. 2. 2021 | Moravský ornitologický spolek

Lidé, kteří mají dobrý vztah k přírodě, nejsou lhostejní k nálezu zraněných živočichů a snaží se jim pomoci. Často proto kontaktují i Moravský ornitologický spolek s žádostí o pomoc nebo o radu na koho se obrátit.

Nejčastěji jde o nalezené ptačí mládě v době hnízdění, ale i nyní v zimě nacházejí lidé zraněné nebo zesláblé živočichy. Jde například o sovy nebo dravce, které srazilo auto při lovu u silnice.

Často mají lidé obavu o labutě a kachny, které dlouho nehnutě sedí na ledě. Obávají se, že přimrzly k ledu. Ale to se naštěstí stává zcela výjimečně.

V těchto dnes se na ornitology obrátila všímavá paní z Olomouce s dotazem: „Dobrý den, včera na procházce v Olomouci u Kojeneckého ústavu jsme si s vnoučaty všimli, že má jedna kačenka v noze zapíchnutou plechovou návnadu na ryby a nemůže chodit. Chtěla jsem se zeptat, jestli nám neporadíte na koho se obrátit v této věci.“

V podobných případech doporučují ornitologové, aby se lidé obrátili na místně příslušnou záchrannou stanici pro volně žijící živočichy. Seznam záchranných stanic a jejich kontakty najdou na webu: zvirevnouzi.cz.

Pokud budete venku bez přístupu k internetu, tak můžete zavolat i na centrální dispečink Národní sítě záchranných stanic tel.: 774 155 155.

Jiří Šafránek


Zdroj: Moravský ornitologický spolek, 2. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:35