Agris.cz - agrární portál

Tržby z prodeje americké whisky navzdory pandemii rostly

29. 1. 2021 | ČTK

Prodej americké whisky a lihovin v USA loni navzdory pandemii covidu-19, která zavřela bary a restaurace, rostl. Pomohl prodej v obchodech s alkoholem a přes internet. Tržby z prodeje americké whisky a bourbonu stouply o 8,2 procenta na 4,3 miliardy USD (92,3 miliardy Kč). Oznámil to americký svaz obchodníků s lihovinami Distilled Spirits Council.

Objem prodeje whisky a bourbonu na domácím trhu vzrostl o sedm procent na 28,4 milionu přepravek a poptávka byla silná ve všech cenových rozpětích. Podle svazu výkon v době pandemie ukazuje, že odvětví je odolné.

Tržby z prodeje všech lihovin v USA pak loni vzrostly o 7,7 procenta na 31,2 miliardy USD. Objem prodeje se zvýšil o 5,3 procenta na 251 milionů přepravek. Lihovinám se také podařilo zvýšit podíl na trhu s alkoholickými nápoji o 1,3 procentního bodu na 39,1 procenta. To je nejvyšší podíl za 40 let, uvedla agentura Reuters.

Omezení zaměřená na zpomalení šíření nemoci covid-19 si však vybrala svoji daň. Tržby z prodeje lihovin v restauracích a barech v USA se loni propadly o 44 procent. Naopak tržby z prodeje v obchodech se zvýšily o 18 procent, protože spotřebitelé si míchali své nápoje doma.

Americké producenty whisky však stále trápí obchodní spory, které se rozhořely za bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Od roku 2018, kdy EU zavedla odvetná cla na americké zboží, se vývoz americké whisky do EU snížil o 38 procent. Do Británie, která je důležitým zahraničním trhem, se za stejnou dobu propadl o 53 procent, uvedl svaz. Ten již dlouho vyzývá k ukončení sporu a doufá, že nový prezident Joe Biden tuto záležitost přehodnotí, napsala agentura AP.

irl jd


Zdroj: ČTK, 29. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 18:34