Čeští vědci jsou o krok blíže k výrobě umělého masa za přijatelnou cenu

Ani nové technologie výroby umělého masa neřeší podle odborníků otázku chuti a vůně.

Ani nové technologie výroby umělého masa neřeší podle odborníků otázku chuti a vůně. Zdroj: Reuters

Roman Kříž, předseda představenstva Bene Meat Technologies.
Český start-up Bene Meat Technologies se vydal na dlouhý běh za vývojem technologie na výrobu umělého masa.
Českým vědcům z Bene Meat Technologies se podařilo vyvinout první vzorky svalových buněk vyprodukovaných v laboratorním prostředí v Česku.
BMT usiluje o vývoj technologie produkující kultivované maso formou množení živočišných buněk bez použití surovin z usmrcených zvířat.
5
Fotogalerie

Společnost Bene Meat Technologies (BMT) se stala prvním českým start-upem, který se zapojil do celosvětového závodu o to, kdo první přijde s technologií na výrobu umělého masa. Mělo by se tak stát v řádu několika let, tvrdí Roman Kříž, předseda představenstva BMT. 

Firmě BMT vyvíjející technologii na produkci kultivovaného neboli umělého masa se nyní podařilo vyvinout první vzorky svalových buněk vyprodukovaných v laboratorním prostředí v Česku, čímž dosáhla prvního milníku na cestě ke kultivovanému masu, které by výhledově mohlo najít cestu na trh.

Hlavním cílem v tomto celosvětovém závodu je především vývoj takové technologie, jejíž provoz nebude příliš finančně náročný. „Podle mě se tak stane v řádu několika let,“ odhaduje Roman Kříž, předseda představenstva BMT.

Umělé maso, které se už podařilo zahraničním firmám vytvořit, by totiž bylo v současné době pro spotřebitele výrazně dražší než to živočišné. 

Nejedná se však o žádnou náhražku živočišného masa, ale o jeho plnohodnotnou alternativu. Kultivované maso má mít stejné vlastnosti jako maso z živých zvířat a jeho vývoj a následná produkce má být především odpovědí na etické, ekologické a zdravotní výzvy související s klecovými velkochovy zvířat. 

První zemí, která již schválila prodej uměle vytvořeného masa, se stal v loňském roce Singapur. Kultivované maso si tam zatím můžete dopřát pouze ve vybraných restauracích, protože jeho produkce je kvůli vysokým nákladům teprve na vzestupu. Daleko ve vývoji umělého masa jsou pak také například v Izraeli. 

BMT začala na projektu pracovat loni na jaře. Jde o skupinu vědců z několika zemí Evropy koordinovanou z Česka. Vedoucím týmu je Jiří Janoušek. 

Dalším segmentem alternativ masa jsou takzvané „plant based“ potraviny na bázi rostlinných bílkovin. O jak aktuální téma jde ukazuje třeba i čerstvá akvizice společnosti PepsiCo. V USA nedávno investovala do lídra trhu, společnosti Beyond Meat.