Agris.cz - agrární portál

Nejlepší péče od vinohradu po láhev vynesla B/V úspěch

26. 1. 2021 | ČTK

B/V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku, které vzniklo v roce 2012, se loni stalo nejúspěšnějším vinařstvím z Česka na zahraničních soutěžích. "Naše víno dostává tu nejlepší péči od vinohradu, přes zrání v sudech až po láhev. Je to naše filozofie," řekl ČTK výkonný ředitel vinařství Vlastimil Valenta.

Hlavním výrobním centrem vinařství je někdejší zámecká sýpka v Miloticích na Hodonínsku. Majitelé vinařství ji nejprve měli v nájmu a v roce 2015 ji odkoupili a začali postupně opravovat. V současnosti jsou dokončené sklepní prostory s degustační místností a sklepem, kde v dubových sudech vyrobených ve Francii část vín zraje.

"Zkoušeli jsme i sudy tuzemské výroby, ale neosvědčily se. Sudy z Francie sice představují větší investici, ale všichni předpokládáme, že ta se postupem času vrátí," dodává sklepmistr Jiří Toman, jehož rukopis vína B/V vinařství nesou od počátku.

V současné době pokračuje na sýpce oprava střechy, ještě letos se má v přístavbě otevřít prodejna pro zákazníky, příští rok by mělo přibýt venkovní posezení a školicí a degustační centrum v poschodí sýpky. "Naším cílem je prodávat co nejvíc vín přímo zákazníkům, chceme, aby měli možnost vína ochutnat, seznámit se s nimi," vysvětluje Valenta.

Hrozny, které stojí u zrodu vín s jednoduchým a moderním logem B/V, pocházejí z velké části z Ratíškovic z viniční trati Hrubé pole a také z Mutěnic z viniční trati Úlehle. Momentálně hospodaří B/V vinařství na 63 hektarech vinohradů, některé z nich jsou až 40 let staré. Všechny hrozny sklízí vinařství ručně a na ručním sběru trvá i v případě, že část hroznů odkupuje odjinud.

"Držíme se zejména tradičních odrůd, jako jsou Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Rulandské šedé nebo Chardonnay. Ocenění v zahraničí získal už první Ryzlink rýnský, který jsme vyrobili. V roce 2014 se stal v San Franciscu absolutním vítězem mezi bílými víny," řekl Valenta.

Po prvním úspěchu ale následovaly další a loňský rok byl na mezinárodních soutěžích pro ratíškovické vinařství mimořádný. Hibernal, výběr z hroznů 2015 získal titul nejlepšího bílého vína na putovní soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se konala v Brně, a Chardonnay Reserva 2017 pozdní sběr se stalo nejen nejlepším bílým vínem na soutěži ve Štrasburku, ale dostalo se mezi 11 nelepších suchých vín ze všech soutěží pořádaných Světovou federací významných mezinárodních soutěží vín a destilátů Vinofed. Pálava 2019, výběr z hroznů zase získala titul šampiona na izraelské soutěži Terravino.

"Velice si těchto úspěchů vážíme. Vzhledem k tomu, že jsme poměrně mladé vinařství, je to pro nás i způsob, jak o nás dát vědět světu," dodává Valenta.

Po obchodní stránce byl loňský rok, který poznamenala opatření proti šíření koronaviru, srovnatelný s rokem 2019. Prodeje byly navzdory protikoronavirovým restrikcím srovnatelné. "Dosud jsme byli zvyklí na každoroční růst. V gastru tak velký podíl nemáme, loni jsme polovinu vín určených k prodeji prodali napřímo privátní klientele a firmám. Využíváme e-shop, máme vinotéky. Ale neprodáváme přes velkoobchody a nejsme ani v řetězcích. Cílem je prodat co nejvíc vína napřímo," uvedl výkonný ředitel.

Právě přímým prodejům má pomoci po dokončení i centrum v Miloticích, k sýpce by v budoucnu měly přibýt i prostory pro ubytování.

Veronika Skálová 


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 01:45