Agris.cz - agrární portál

Jihočeští veterináři zahájí kontroly kvůli ptačí chřipce

25. 1. 2021 | ČTK

Jihočeská krajská veterinární správa dnes zřejmě zahájí fyzickou kontrolu komerčních chovů drůbeže kvůli výskytu ptačí chřipky v Dlouhé Lhotě na Táborsku. V pásmu dozoru je devět chovů, většina by měla být podle ústředního ředitele Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda bez zvířat. Podniky veterináři kontaktovali už o víkendu, situaci v nich mají zhodnotit kontroly na místě.

"Stavy zvířat se mění, někde je kapacita zvířat půl milionu, ale nemusí to být plné. Nevím, zda třeba minulý týden zrovna nevyskladnili. Konkrétní počty kusů můžeme říct až po kontrole," řekl Kouba. Mezi kontrolované chovy podle něho patří i táborská Tagrea nebo státní podnik Mezinárodní testování drůbeže v obci Ústrašice.

O potvrzeném výskytu subtypu ptačí chřipky H5N8, který je nebezpečný pro ptáky, lidem ale neublíží, informovala SVS v pátek. V malochovu během dvou dnů uhynula část ptáků, v sobotu bylo utraceno zbylých 17 kusů. V tříkilometrovém ochranném pásmu musejí obce do 29. ledna provést soupis chovaných ptáků.

V Jihočeském kraji se ptačí chřipka potvrdila minulý týden i u volně žijících labutí na Písecku. Výskytem ptačí chřipky v kraji se bude dnes zabývat krajský krizový štáb.


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:27