Agris.cz - agrární portál

Stádo jalovic na Frýdlantsku napadli koncem loňského roku vlci

21. 1. 2021 | ČTK

Skupina vlků napadla koncem loňského roku stádo jalovic u Višňové na Frýdlantsku. Zabili čtyři telata, část vyděšeného stáda prorazila elektrický ohradník a utekla do nedalekého Polska. Nebyl to první útok vlků na stádo na pastvě, řekla dnes ČTK Lenka Sejkorová ze zemědělské společnosti GRAIN, které stádo patří. Část zvířat se podle ní sama vrátila, další pochytali. Pět zvířat se ale stále toulá po Polsku a zatím se je nedaří odchytit. Varují před nimi úřady a média nejen v Polsku, ale také v sousedním Sasku.

GRAIN hospodaří na asi 3000 hektarech zemědělské půdy, z toho polovinu tvoří pastviny. Jde o ekologický chov dobytka, zvířata tak jsou většinu roku venku na ohrazených pastvinách. Už v roce 2019 napadli firmě na pastvině stádo vlci. "Napadli dokonce i krávu, která právě rodila, přišli jsme nejen o tele, ale stresu pak podlehla i kráva," řekla Sejkorová. Před dvěma měsíci smečka napadla stádo na ohrazené pastvině v Andělce v těsném sousedství hranice s Polskem. Uteklo tehdy zhruba 20 zvířat.

S odchytem jalovic pomáhají podle Sejkorové i chovatelé v Polsku. "Dohodli jsme se na spolupráci i s tamním veterinářem," doplnila. Velká část zvířat už je zpět v ohradě. "Zrovna ve středu se nám podařilo přivést další tři," řekla. Pět jalovic se ale stále toulá polskou krajinou. "Víme, kde jsou, vezli jsme jim tam i seno, zatím se je ale nedaří odchytit," dodala. Firma podle ní spolupracuje i s tamními úřady a policií.

Před toulajícími se kravami varoval zejména řidiče i obecní úřad v nedaleké polské Bogatyni. "Krávy není vhodné krmit, ani se k nim přibližovat (například kvůli zhotovení snímků). Splašená zvířata by mohla vpadnout na silnici! Žádáme řidiče o mimořádnou ostražitost," uvedl úřad. Příběh zdivočelých jalovic, které občas zavítají na městský hřbitov nebo na silniční obchvat, zaujal také média v sousedním Sasku.

Vlci se v Libereckém kraji pohybují už několik let. V roce 2014 je potvrdily fotopasti v oblasti CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, zhruba ve stejné době se objevily informace o jejich výskytu i v oblasti Jizerských hor a Frýdlantska. Fotopasti tam ale jejich výskyt potvrdily až loni v říjnu. V minulosti napadli vlci několikrát stáda ovcí na Frýdlantsku a majitelům způsobili velké škody. Podle chovatelů vlci ztrácejí plachost a člověka se nebojí. To potvrzuje i Sejkorová. "K napadení rodící krávy došlo za bílého dne, před polednem, v době, kdy byl kolem ruch," dodala.

Vlk je chráněný a za zabité kusy stát vyplácí prostřednictvím krajů odškodné stejně jako za škody způsobené bobrem evropským, vydrou říční nebo třeba rysem ostrovidem. Čerpat lze také dotace na ochranu stád. "Škody způsobené vlky rostou," řekl dnes ČTK mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Na odškodném od roku 2015 vyplatil kraj přes milion korun. V prvním roce to bylo jen 6000 korun, v posledních dvou letech už náhrady přesáhly 300.000 korun. "V roce 2019 řešil kraj 23 případů loni už 29. Napadené nejsou zdaleka pouze ovce, ale dochází často i k útokům a škodám na skotu, například na telatech," dodal mluvčí krajského úřadu.

Přehled vyplacených náhrad za škody v chovech způsobené vlky

roknáhrada škody v Kč
2020308.895
2019306.906
2018230.490
2017116.600
201634.850
20156000

zdroj: Liberecký kraj

Leona Vacková


Zdroj: ČTK, 21. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:34