Agris.cz - agrární portál

Podnikatelé v COVID gastro podali 1063 žádostí za 166 mil. Kč

20. 1. 2021 | ceskenoviny.cz

V programu COVID gastro uzavřené provozovny podnikatelé od pondělí podali 1063 žádostí za 166 milionů korun. Rozpracovaných je v systému ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které dotační titul připravilo, 2666 žádostí. Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatřeními mohou o podporu žádat do 1. března. Na pomoc vláda vyčlenila 2,5 miliardy korun.

Všechny provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru mají nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Pomoc může být čerpána i na spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a jednatele se smlouvou o výkonu funkce jednatele. Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno, a to v období od loňského 9. října do letošního 10. ledna.

Podpora je určena podnikatelům, kteří v důsledku protiepidemických restrikcí zaznamenaly v posledním čtvrtletí loňského roku pokles tržeb v meziročním srovnání minimálně o 30 procent. Šéf MPO Karel Havlíček (za ANO) předpokládá, že dotace bude chtít čerpat zhruba 100.000 podnikatelů.

Pomoc bude proplácena na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikání, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, leasing, odpisy, daně a poplatky či splátky úvěrů vzniklé od 1. února loňského roku do letošního 10. ledna.

Žádosti MPO přijímá pouze elektronicky prostřednictvím svého on-line informačního systému. Přes něj je možné žádat i o dotace z dalších programů, například COVID nájemné. Kvůli velkému zájmu podnikatelů může podle zjištění ČTK odezva systému trvat delší dobu. Sytém už byl podle MPO posílen a na dalším zvýšení kapacity se intenzivně pracuje. "Nikdo o pomoc v kontextu s koronavirem při splnění potřebných podmínek nepřijde," uvedl dnes resort na webu.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 20. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:53