Agris.cz - agrární portál

Kontroly odhalily u čtvrtiny restaurací klamání spotřebitele

20. 1. 2021 | ČTK

éměř čtvrtina kontrolovaných restaurací v loňském roce klamala spotřebitele, většinou falešným tvrzením o potravinách. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) patří mezi nejčastější případy problematických potravin sýr, smetana a šunka. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva ČTK řekl, že je to dlouhodobý problém, který by mohla změnit novela zákona o potravinách.

Inspekce uvádí případy, kdy v jídelním lístku stojí například svíčková na smetaně, těstoviny se smetanovou omáčkou či pizza na smetanovém základě, ale kontrola odhalila použití náhražky na bázi rostlinného tuku. Podobné problémy vznikaly u pizzy s mozzarellou či smaženého sýru. Parmskou šunku zase někteří provozovatelé nahradili levnějším masným výrobkem.

Ošizení podle inspekce týkalo i nápojů, kdy například zákazník pod značkou Kofola dostal levnější limonádu s kolovou příchutí nebo místo stoprocentní ovocné šťávy jen ovocný nektar.

Inspekce nyní kontroluje 30.000 ze zhruba 45.000 všech provozoven společného stravování v České republice. Zbytek kontrolují hygienické stanice. "V současnosti je v těchto provozovnách dvojí metr, kdy restaurace v kompetenci SZPI podrobujeme komplexní kontrole, jako je hygiena osob, hygiena provozu, falšování potravin, klamavé obchodní praktiky, jakost, označování a podobně. Hygienické stanice se u svých provozoven zaměřují na hygienu osob a provozu. U třetiny restaurací tak neexistuje kontrola, zda 'hovězí hamburger' neobsahuje drůbeží separát," dodal Kopřiva.

Novela zákona o potravinách, kterou by podle SZPI měli poslanci projednat tento týden, potravinový dozor sjednotí a kontroly se tak zefektivní.

klv kš


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 20:51