Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 18.1. 2021

19. 1. 2021 | Agris

Unijní soud podle iRozhlasu pozastavil žalobu Česka na Evropskou komisi kvůli dotaci Agrofertu

Unijní soud přerušil projednávání žaloby České republiky na Evropskou komisi podané kvůli zablokované dotaci pro společnost Agrofert. Chce počkat na konečné rozhodnutí Komise o dotaci. Uvedl to server iRozhlas.cz. Žaloba se týká částky 30 tisíc eur (přibližně 800 tisíc korun), které Brusel prozatím odmítl zaplatit kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Průzkum:Češi loni nakoupili více ovoce, předloni vyhrála zelenina

Češi loni ve vybraných hypermarketech a supermarketech nakoupili meziročně o osm procent více ovoce. Prodeje zeleniny proti roku 2019 vzrostly o zhruba čtyři procenta. Předloni přitom nad ovocem, u kterého tržby stouply o 0,6 procenta, zvítězila zelenina s meziročním růstem o 12,3 procenta.

Číňané objevili koronavirus ve vzorcích zmrzliny

Na severu Číny odhalili koronavirus SARS-CoV-2 ve vzorcích zmrzliny. Úřady proto zabavily tisíce potenciálně kontaminovaných výrobků a lidé, kteří mohli přijít do styku s těmito produkty, jsou nyní v karanténě, napsal server Independent. Odborníci se ale domnívají, že kontaminace byla jen mimořádnou událostí a není důvod k panice.

Ovzduší bylo loni velmi čisté, pomohlo mu počasí i protiepidemická opatření

Kvalita ovzduší v Česku byla v loňském roce výrazně lepší než obvykle. Některá ze sledovaných kritérií znečištění vzduchu se dokonce dostala na nejnižší hodnotu od začátku jejich měření. V roce 2020 díky tomu nebylo nutné vyhlašovat žádné smogové situace ani regulace.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 19. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:57