Agris.cz - agrární portál

Firmy: Koronavirus urychluje digitalizaci zemědělství

19. 1. 2021 | ČTK

Koronavirus urychlil také digitalizaci českého zemědělství. Uvádějí to společnosti BASF a Agdata, které nabízejí své elektronické produkty pro farmáře. Například aplikaci xarvio Field Manager od BASF, která zemědělcům poskytuje informace ohledně načasování aplikace hnojiv, loni používalo 1330 zemědělců v ČR na přibližně 170.000 hektarech. Meziročně se tak plocha v aplikaci zvýšila o zhruba 100 procent, počet uživatelů o 160 procent. Firma Agdata loni zvýšila plochu polí, které obhospodařovali zemědělci s jejich aplikacemi a zařízeními o 300.000 hektarů na více než milion hektarů. Firmy o tom dnes informovaly ČTK.

"V současné době máme nainstalováno přes 3000 čidel a 3000 telematických jednotek po celém Česku. Navzdory koronavirové pandemii se tlak na digitalizaci v Česku zvýšil. Od farmářů nejčastěji slýcháme, že potřebují zefektivnit provoz, protože se jim nedostává pracovních sil," sdělil dnes ČTK ředitel Agdata Jiří Musil.

Podle něj proto farmáři stále častěji přecházejí na digitální řešení. Firma mimo jiné nabízí systémy půdních sond, sond do obilí, senzorů ovlhčení listů i informace o polní navigaci, díky kterým se dají lépe dávkovat prostředky na ochranu rostlin nebo hnojiva.

BASF pak nabízí ve své aplikaci xarvio Field manager informace ohledně načasování aplikace fungicidů, hnojiv nebo regulátorů růstu "Aplikace analyzuje satelitní a meteorologická data i data z terénu, využívá umělou inteligenci a modeluje rizika na základě mnohaletých zkušeností. Podle měření z roku 2019 zvyšuje aplikace v evropských podmínkách návratnost investic v průměru 860 Kč na hektar a snižuje objem postřiků o 30 procent," uvádí společnost.

Firma zároveň upozorňuje na nutnost inovací. Spolu s rostoucí světovou populací se totiž bude zvyšovat poptávka po potravinách, zatímco na druhé straně je v Evropské unii snaha o snižování množství pesticidů a hnojiv. Dlouhodobě se také snižuje plocha zemědělské půdy.


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:03