Agris.cz - agrární portál

Peníze na boj proti suchu na jihu Moravy poputují i na koncepce

18. 1. 2021 | ČTK

Peníze z dotací Jihomoravského kraje na zadržování vody v krajině letos poputují i na koncepční dokumenty obcí. Cílem je, aby se dotyčná opatření plánovala na delší časový horizont. Na tiskové konferenci to dnes uvedl náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL). Jihomoravští radní schválili na letošní boj proti suchu 20 milionů korun.

Program má čtyři dotační tituly. Obdobně jako v minulých letech nechybí dotační titul na podporu protierozních opatření a projektů, které krajině lépe pomohou zadržovat vodu, také titul na podporu následné péče o stromy a zeleň. Změnou je osamostatnění dotačního titulu na přípravu projektu, ve kterém si žadatelé mohou říct až o 60.000 korun.

Největší změnou je podle Zámečníka čtvrtý titul, ve kterém jde o podporu přípravy koncepčních dokumentů. Obce si díky němu mohou nechat zpracovat materiál, ve kterém se naplánují změny například v horizontu desetiletí, aby opatření měla dlouhodobější smysl. "Jestli se chceme skutečně připravit na změny, které na naše jihomoravské obce a krajinu dopadají, musíme začít myslet dál než v horizontu příštího roku. Chceme obce povzbudit v tom, aby se pustily do komplexnějšího uvažování," uvedl Zámečník. Doplnil, že navíc jen málokdy stačí jen jedno opatření v nějakém místě, lepší je více menších opatření rozprostřených po katastru. I v tomto případě mohou obce žádat až o 60.000 korun.

Zámečník už dříve uvedl, že v boji proti suchu má v regionu pomoci více než 40 projektů za půl miliardy korun. Schválený dotační program je tak jedním z mnoha plánovaných.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 17:18