Unijní soud podle iRozhlasu pozastavil žalobu Česka na Evropskou komisi kvůli dotaci Agrofertu

Unijní soud přerušil projednávání žaloby České republiky na Evropskou komisi podané kvůli zablokované dotaci pro společnost Agrofert. Chce počkat na konečné rozhodnutí Komise o dotaci. Uvedl to server iRozhlas.cz. Žaloba se týká částky 30 tisíc eur (přibližně 800 tisíc korun), které Brusel prozatím odmítl zaplatit kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Přerušení soudního řízení serveru potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. „Soudní řízení bude přerušeno až do okamžiku, kdy Evropská komise definitivně rozhodne, zda projekt, kterého se napadené rozhodnutí o pozastavení plateb týká, vyloučí z unijního financování, či nikoliv,“ uvedla Štíchová. Kdy Komise o věci rozhodne, není zatím jasné.

Podle serveru a Deníku N jde o dotaci na modernizaci farmy kuřat v Bílovci na Novojičínsku, kterou provozuje společnost Schrom Farms. Peníze na projekt už Česko firmě poslalo ze státního rozpočtu, ačkoliv EU na něj prozatím přispět nechce.

Platbu Evropská komise zablokovala kvůli auditnímu šetření Babišova možného střetu zájmů v oblasti zemědělských eurodotací. Závěrečná zpráva k tomuto auditu by do Česka měla dorazit nejpozději letos v květnu, protože Komise si v listopadu vyžádala doplňující materiály a od té doby jí běží šestiměsíční lhůta.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ale serveru iRozhlas řekl, že ani v květnu se nebude jednat o definitivní rozhodnutí. „Jde o další navazující krok,“ uvedl. České úřady navíc podle něj budou moci po doručení závěrečné zprávy požádat Evropskou komisi o smírčí řízení, což by mohlo výsledek odložit o řadu měsíců.

Zastavené dotace v hodnotě šesti milionů

Evropská komise původně kvůli auditnímu šetření ohledně Babišova možného střetu zájmů zadržela v listopadu 2019 balík plateb pro Agrofert za 6,3 milionu korun. Šlo o peníze na projekty financované z Programu rozvoje venkova. Po schůzce se zástupci tuzemských úřadů ale fond loni v březnu většinu těchto peněz uvolnil.

Vláda žalobu na Evropskou komisi schválila loni v květnu. Česko předtím Komisi žalovalo v únoru, po zrušení některých napadených rozhodnutí Evropskou komisí ale podnět stáhlo. Náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek před podáním žaloby uvedl, že spíš než o finanční částku jde o výklad, zda se na tyto případy uplatní český zákon o střetu zájmů.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy ho převedl do svěřenského fondu. Důvodem byla novela zákona o střetu zájmů, podle které nesmějí mít firmy členů vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám.

Právní služba Evropské komise ale předloni v listopadu dospěla k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích. Babiš střet zájmů dlouhodobě odmítá a označuje šetření za politickou záležitost. Stejně tak jakékoli pochybení odmítl opakovaně také Agrofert.