Agris.cz - agrární portál

Prodejci kaprů se polepšili, veterináři zjistili chybu u dvou pct

15. 1. 2021 | ČTK

Veterináři při předvánočním prodeji kaprů zjistili chybu u zhruba dvou procent obchodníků, meziročně tak šlo o snížení na polovinu. Zkontrolovali přes 830 prodejních míst, nahlášených jich bylo 2600. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Alespoň jednu závadu veterinární inspektoři zjistili v 15 případech. Celkový počet závad dosáhl 25, což je ve srovnání s rokem 2019 pokles na méně než třetinu - v rámci jedné kontroly může být zjištěno více závad," vysvětlil mluvčí.

V sedmi případech prodejce předem nenahlásil, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat. V 11 případech pak šlo o porušení požadavků na hygienu, prodejci měli například nedostatečný přítok nebo odtok vody. V pěti případech pak byly porušené zásady welfare, tedy dobré pohody zvířat. "Rybám v kádích nezabezpečili dostatečné okysličení vody, přeplňovali kádě či nevhodně manipulovali s rybami při porážení," dodal Vorlíček.

Chybu například zjistili v pražském Karlíně. "Kromě silně znečištěného pracovního místa a nedostatečného vybavení stánku hygienickými prostředky neměly osoby prodávající kapry průkazy pracovníků v potravinářství," uvedl mluvčí. Navíc na stánku nebyly nádoby na odpad z kuchání kaprů, u stánku nebyla dezinfekce na ruce a obsluhující personál neměl roušky či respirátory. V Ostravě se pak zjistilo prodávání kaprů pod označením Třeboňský, přičemž ryby pocházely odjinud.

"Prodejcům, kteří porušili legislativu, bude uložena pokuta. V případech, kdy jsme zjistili týrání zvířat, bude předán podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností. Na problémové prodejce se navíc přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Rybí maso je mezi Čechy v posledních letech stále oblíbenější. Spotřeba roste podle údajů Českého statistického úřadu od roku 2017. Tehdy ještě činila 5,1 kilogramu na obyvatele, loni již dosáhla šesti kilogramů, což bylo nejvíce za poslední desetiletí. Meziročně podle posledních dat předloni vzrostla o osm procent (o zhruba 400 gramů). Hlavní nákupy ryb jsou před Vánoci.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:17