Agris.cz - agrární portál

V Maďarsku se objevilo další ohnisko ptačí chřipky

15. 1. 2021 | ČTK

Maďarský úřad pro bezpečnost potravin (Nebih) objevil na slepičí farmě ve městě Kerekegyháza ve střední části země další ohnisko ptačí chřipky. Začala proto likvidace více než 101.000 nosnic, uvedla dnes maďarská tisková agentura MTI. V okolí farmy úřady vytvořily tříkilometrové ochranné pásmo a deset kilometrů kolem pásmo dozoru. Do Česka se podle údajů české Státní veterinární správy od začátku roku 2020 dovezlo z Maďarska 1900 tun krůtího masa a 7600 tun jiné drůbeže než krůt.

Nebih už zhruba před 14 dny nařídil zlikvidovat 90.000 krůt na velkých drůbežích farmách na severozápadě Maďarska. Ptačí chřipka se potvrdila na čtyřech krůtích farmách v okolí města Ács v blízkosti Dunaje, který tvoří hranici se Slovenskem.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Zasažená hejna se likvidují.

Vysoce patogenní podtyp H5N8 způsobil rozsáhlé výpadky v produkci drůbežího masa počátkem roku 2014 v Asii a ještě do konce téhož roku se choroba přenesla do Evropy. Maďarsko muselo s infekcí bojovat začátkem loňského roku. Ohnisko nákazy bylo zjištěno loni v lednu i v Česku v kraji Vysočina. H5N8 je nebezpečný pro ptáky, lidem ale neublíží, protože se na ně nepřenáší.

Čeští veterináři zatím nebudou podle svého mluvčího Petra Vorlíčka kvůli ohniskům v Maďarsku zavádět žádná mimořádná opatření. Maďarsko je jedním ze států EU, zákaz vývozu drůbeže z okolí ohniska by měli kontrolovat tamní orgány, obdobně tomu bylo, když bylo ohnisko v ČR.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 18:48