Agris.cz - agrární portál

Smlouva: Mzdové tarify v zemědělství vzrostou letos o 3,2 pct

15. 1. 2021 | ČTK

Mzdové tarify v zemědělství vzrostou v letošním roce v průměru o 3,2 procenta, nejnižší třídy vzrostou o více. Oznámili to dnes na tiskové konferenci při podpisu kolektivní smlouvy odbory a zaměstnavatelé. Smlouva bude zpětně platit od začátku ledna do konce roku. Navýšení kopíruje loňskou inflaci. Podpis dohody předcházelo vyjednávání, které začalo loni v listopadu.

Tři nejnižší tarifní třídy porostou nejvíce, protože se jich dotkne navýšení minimální mzdy. Ta od letošního roku stoupla o 600 korun na 15.200 Kč. Ostatní tarify se zvednou o tři procenta.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy je v zemědělství situace složitá, i když jako celek nebylo postižené koronavirovou krizí tolik jako jiné obory. "Jsou tu ale skupiny zemědělců, které jsou navázány na farmářské trhy, restaurace nebo další segmenty, kde se to projevilo," dodal. Podle něj si zaměstnanci také polepší zrušením superhrubé mzdy.

Smlouvu s odbory podepsal také Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů. "Česká ekonomika se dostala do situace, která ohrožuje podmínky podnikání, zaměstnání a živobytí lidí. Jsem proto rád, že i v této situace jsme nakonec nalezli shodu, kterou, doufám, ocení všechny strany," uvedl předseda svazu František Winter. Smlouva bude rozšířena na celé odvětví, její podmínky se tak budou vztahovat na všechny subjekty v zemědělství, lesním a vodním hospodářství.

Podle předsedy zemědělských odborů Bohumíra Dufka se bude nejspíš do budoucna snižovat zaměstnanost v zemědělství spolu se zvyšováním efektivity práce..

Podnikatelé ze začátku vyjednávání nechtěli mzdy zvyšovat vůbec, následně se jednalo o navýšení nejnižšího mzdového tarifu o čtyři procenta a dalších dvou tarifů o 3,5 procenta, na což odbory nepřistoupily. Odborářský předák Dufek již dříve uváděl, že chce zvýšit zaměstnanecké tarify v letošním roce o šest procent.

Počet pracovníků v zemědělství předloni klesl o 1,2 procenta na 99.000, ačkoli se o rok dříve zdálo, že se počet lidí v sektoru stabilizoval. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé byly na vině i nižší mzdy, mladší ročníky hledají jinou práci než jejich dědové. Podle údajů Českého statistického úřadu klesly loni ve třetím čtvrtletí meziročně platy v zemědělství o 1,3 procenta na 29.492 korun. V celém hospodářství činily v průměru 35.402 Kč.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:32