Agris.cz - agrární portál

V Austrálii změní název populárního sýru, měl rasistický podtext

14. 1. 2021 | ČTK

Jeden z nejpopulárnějších sýrů v Austrálii změní název po protestech aktivistů proti rasové diskriminaci. Název Coon odkazoval na jednoho z průkopníků průmyslové výroby sýrů na americkém kontinentu, současně je ale také hanlivým označením pro osoby afrického původu, napsala dnes agentura AFP. Název by měl zmizet z australských regálů po 86 letech.

Australská společnost Saputo, která je součástí stejnojmenné kanadské potravinářské skupiny, uvedla, že změnu názvu si vyžádala pozměněná mentalita spotřebitelů. "Přistupovat k lidem s respektem a bez diskriminace je jednou z našich základních hodnot," uvedl ředitel skupiny Lino Saputo. Značka z australských regálů nezmizí hned, ale až od července. Sýr, který patří k nejprodávanějším v Austrálii, dostane název Cheer.

Změnu názvu sýru uvítal spisovatel a představitel menšiny Austrálců Stephen Hagan, který o ni usiloval mnoho let. Podle místního tisku změna vyvolala na sociálních sítí různorodé reakce, od naprostého odmítnutí až po nadšené uvítání.

Díky vzestupu hnutí proti rasové diskriminaci jako je například Black Lives Matter firmy čím dál častěji přehodnocují jména svých produktů, jež mohou mít rasově zabarvený či hanlivý podtext. V listopadu ke změně názvů přistoupila skupina Nestlé u bonbonů Redskins a Chicos, což jsou hanlivě zabarvené výrazy pro původní obyvatele Ameriky a lidi latinskoamerického původu. Otázku názvu a jeho konotací v USA řeší i některé sportovní kluby.


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:44